Tips voor (nieuwe) judo ouders

Met alle nieuwe judoka’s van de laatste tijd, komen ook een heleboel vragen van ouders. Zo kwam ik op het idee om dit stukje te schrijven voor de ouders van wie de kinderen sinds kort op judo zitten, als judo-ouder loop je wel eens tegen zaken aan, en zit je met vragen, die voor een ervaren judo-ouder gesneden koek zijn. Misschien vind je in dit artikel wel een antwoord op deze vragen, anders zou ik zeggen: schroom niet en stuur je vraag in via het contactformulier!

Help, hoe knoop ik de band van mijn kind vast?

Het vereist een zekere vaardigheid om de judoband vast te knopen. Maar in wezen is het heel simpel. Neem de band in het midden vast, sla deze dubbel om het middel van je kind, aan de voorkant het linker uiteinde over het rechter uiteinde slaan. De band achter beide banden doorhalen en dan vastknopen. Maar het beste is om de band niet voor je kind te knopen, maar deze het zelf aan te leren.

Hoe zit het nou eigenlijk met die slippen en banden?

Als je nieuw op judo gaat, krijg je de witte band. Bij Judo Vianen is het gebruikelijk dat de kinderen elk half jaar (slip-)examen doen, als je goed je best hebt gedaan, krijg je eerst de gele slip, dan de oranje, dan de groene, dan de blauwe, vervolgens de bruine en dan ga je op voor het bandexamen, voor de gele band dus.

Soms vindt de leraar het zó goed wat je laat zien, dat hij je een slip laat overslaan. Na het behalen van de gele band, ga je via oranje, groen, blauw en bruine slip naar de oranje band. Dan via groen, blauw, bruine slip naar de groene band, enz. enz. door naar blauwe band en bruine band. Deze banden kunnen allemaal binnen de eigen club worden behaald.

Vanaf 12 jaar is er geen halfjaarlijkse maar alleen een jaarlijks bandexamen. De judoka kan opgaan voor het examen van de zwarte band in het jaar waarin hij/zij 16 jaar wordt, dit is een officieel examen dat wordt afgenomen door de Judo Bond Nederland. Mocht je hier meer over willen weten, dan kunnen de trainers je hier meer over vertellen.

Mijn zoon heeft voor het eerst een slip behaald, maar waar naai ik deze op de band?

Als je kind een band “van de rol” heeft, is het een altijd goed idee, om de uiteinden van de band even met behulp van de naaimachine met een zigzagsteek af te werken, om rafelen te voorkomen. De twee slippen die je kind ontvangt na afloop van het slipexamen, worden op de uiteinden van de band er plat op gezet, dus: aan iedere kant één.

Ikzelf naai deze altijd met de naaimachine met een grote zigzagsteek vast. Met aan de bovenkant garen in de kleur van de slip, in het spoeltje garen in de kleur van de band. Zo zie je bijna niets van het garen, maar misschien ben ik te precies daarin… Wat wel een goede tip is, is om het met een grote zigzag te doen, want weet je, over een half jaar zijn er weer slipexamens, en je voelt hem al aankomen… dan mag je deze slip weer loshalen en moet de nieuwe slip erop worden gezet!

Mocht je niet in het bezit zijn van een naaimachine, dan kan de slip natuurlijk ook met een klein steekje met de hand met naald en draad worden opgenaaid. Belangrijk is, dat de judoka’s zich niet kunnen bezeren aan de slip en/of de band, door loshangende draadjes ofzo.

Ik heb zelfs gehoord dat er ouders zijn die naar een naaiatelier of kleermaker gaan om de slippen er op te laten zetten, kost vaak maar een paar euro en scheelt werk.

Mijn kind heeft zo’n dikke judoband gekozen, maar deze blijft zo vreselijk stug, hij is haast niet vast te knopen!

Wassen met wasverzachter, als één keer niet werkt, dan meerdere keren wassen. Verder is het niet gebruikelijk om je band te wassen, maar om ‘m te helpen soepel te worden kan het goed helpen. Verder moet je de band vaak dragen, dan wordt deze vanzelf soepeler. Of je volgt de tips uit onderstaande video:

Hoe kom ik aan een judopak voor mijn kleine judoka, en wat kost dat eigenlijk?

De maten van judopakken worden gemeten in centimeters, dus 100, 110, 120, 130, 140, 150, 160 enz. De kleinste maat is maat 80, maar niet bij alle merken. Als je kind er nog niet in past, kun je de broekzoom en mouwen oprollen, maar je zult merken dat dit steeds los gaat. Wat ik zelf meestal doe, is het pak ietsje groter kopen (heb je er immers lang plezier van) de zoom van de broek omvouwen en deze zoom op de naaimachine met een grote steek (in verband met het later weer loshalen) vastzetten. Later kan deze zoom worden losgehaald en zo kan het pak nog even mee. Er zijn van Adidas ook speciale pakken die al op deze manier gestikt zijn en mee kunnen groeien met de kleine judoka. De verkoopprijzen van de pakken lopen van ongeveer 20 euro voor de kleinste maten, tot zo duur je het wilt maken tot een maat van 210.

Via Judo Vianen kan je met 20% korting pakken bij Essimo bestellen, daarmee gaat er ook 5% van het bedrag naar de vereniging, ga hiervoor naar onze speciale pagina.

Kan ik via Judo Vianen ook aan een tweedehands judopak komen?

Judo Vianen levert zelf geen tweedehands pakken, maar leden mogen wel onderling hun tweedehands pakken te koop aanbieden. Op marktplaats en diverse koopjeshoeken zijn ook prima pakken te vinden.

Ik zie dat kinderen een Judo Vianen embleem op hun pak hebben, hoe kom ik aan zo’n embleem?

Spreek de trainer even aan, hij/zij kan je aan een embleem helpen. We vergeten deze nog wel eens mee te geven bij inschrijving, maar elk lid heeft recht op zo’n embleem. Het embleem moet op de linkerborst worden vastgemaakt. Ook hierbij geldt voor kinderpakken, niet te vast maken, deze moet je kunnen overzetten op een nieuw pak.