Clinic wedstrijdjudo bij Judo Ryu Rijkse

clinic-ryu-rijkse-aug-2017

Woensdag 23 augustus gingen Bernd van Herpen en Guus van Snippenberg naar de clinic Wedstrijdjudo bij Judo Ryu Rijkse in IJsselstein. Hier kregen ze twee uur lang training van de gebroeders Hoedeman, Joris en Timo. Zij hebben diverse nationale en internationale titels op hun naam gezet en openden het nieuwe judo seizoen met een twee uur durende training.

De foto’s kan je hier bekijken.

Guus heeft zelf een stukje geschreven over deze clinic:
“We begonnen op de mat. We gingen op een rij zitten om te groeten. Het was anders dan bij ons want wij doen het meestal met een slag en zij doen het heel rustig bukkend. En ik was de enige die een slag gaf.

Het was heel vet om van 2 kampioenen les te hebben. En ik heb ook nog nieuwe dingen geleerd die ik in de les met de training of met een wedstrijd kan gebruiken.

Het gaafste vond ik de nieuwe dingen die ik heb geleerd. Het was echt een uitdaging voor ons, voor iedereen eigenlijk.

Timo en Joris waren heel aardig, ze bedachten leuke dingen. Ze hielpen heel goed, dat was heel fijn; het is altijd fijn als iemand goed helpt.

En op het eind ruimden we de matten op en kregen we een lekker ijsje. Het was echt heel erg leuk!”

Start seizoen 2017 / 2018

start-2017-2018

Zoals beloofd zouden we jullie op de hoogte houden van de start van het nieuwe seizoen. De gerepareerde matten zijn inmiddels bijna terug in Sportcentrum Helsdingen.

Dat betekent dat we op dinsdag 29 augustus gaan starten met het nieuwe seizoen!

De trainingstijden zijn hier en daar iets aangepast, hieronder nog een reminder.

Donderdagavond:
– seniorenjudo (15+ jaar) 20.30 – 22.00 (inclusief matten opruimen)

Zaterdagochtend is verdeeld in drie groepen, in plaats van twee (groepsindeling is al bekend gemaakt):
– tuimeljudo (4-6 jaar) 09.15 – 10.00
– jeugdjudo (6-8 jaar) 10.00 – 11.00
– jeugdjudo (8-10 jaar) 11.00 – 12.00

Tot de eerste les!

Uitbreiding zaterdag groepen

uitbreiden zaterdag groepen per aug 2017

Beste ouders en judoka’s,

De zaterdagochtend is een populair moment om te komen judoën, onze groepen zitten sinds het begin van dit seizoen vol en wij hanteren sindsdien een wachtlijst. Om de kwaliteit van de lessen hoog te houden én verder te verbeteren hebben we een nieuwe indeling gemaakt voor de zaterdagochtend.

Nogmaals, onderstaande wijziging gaat van start ná de zomervakantie, in september.

Nieuwe indeling (per 2 september 2017)

Groep Tijd
Tuimeljudo    (4-6 jaar) 09.15 – 10.00
Jeugdjudo      (6-8 jaar) 10.00 – 11.00
Jeugdjudo      (8-10 jaar óf gele band) 11.00 – 12.00

Waarom willen we uitbreiden?

  • judoka’s de mogelijkheid geven om tot hun tiende levensjaar op zaterdagochtend te kunnen judoën, waarna ze met 11 naar de tweede groep op donderdag (en bij twee keer trainen ook dinsdagavond) kunnen doorstromen.
  • kwaliteit van de lessen hoog te houden én te verbeteren.
  • groepen kleiner houden, maximaal 14 judoka’s per groep, excl. 2 plekken voor doorstromers.
  • voor elk niveau passende lessen te bieden, daarom kunnen judoka die jonger dan 8 zijn, maar al wel gele band hebben, in de laatste groep judoën.

Wat verandert er in de les?

Tuimeljudo (zaterdag 1) > blijft zoals het is, gebaseerd op het leren bewegen, leren vallen en uitdaging in de vorm van stoeien. Elke les eenzelfde patroon met verschillende oefeningen.

Jeugdjudo (zaterdag 2) > judoka’s hier gaan trainen voor hun gele band, dat betekent veel basisbewegingen, aanleren nieuwe technieken en herhaling van (bekende) technieken.

Jeugdjudo (zaterdag 3) > judoka’s in deze groep hebben een hoger niveau dan de groep ervoor, deze judoka’s gaan trainen voor de oranje band en later de eerste stap naar de groene band. Hier gaan we verdiepen op de technieken die ze al kennen én nieuwe (complexere) technieken aanleren.

De groepsindeling

De groepsindeling is via de mail bekend gemaakt aan alle ouders en leden.

De tuimelgroep heeft de meeste ruimte en de groep 6 tot 8 jaar heeft enkele plekken beschikbaar. We laten op dit moment geen judoka’s instromen in de laatste groep. 

Judoka in de laatste groep zullen zodra ze 11 worden doorstromen naar de tweede groep op donderdagavond en eventueel dinsdagavond wanneer ze twee keer per week willen trainen.

Proefles!

Heb je een broertje, zusje, neefje, nichtje, vriendje of vriendinnetje die 4, 5 of 6 jaar oud is en graag wil judoën? Vul dan zo snel mogelijk het proefles formulier in. Hoe eerder je bent, hoe meer kans er is dat er nog plek is. Proeflessen zijn te volgen voor kinderen vanaf 4 jaar.

Vragen?

Ga langs bij je trainer of vul het contactformulier in.

Clubkampioenschappen 2017, mooie afsluiter van het seizoen

clubkampioenschappen-2017

Op zaterdag 1 juli waren de jaarlijkse clubkampioenschappen, doordat de leverancier de judo matten heeft opgehaald om te repareren konden dit jaar de senioren helaas niet mee doen. Dat mocht de pret echter niet drukken, alle andere judoka’s gingen er met volle kracht tegenaan! Over 3 matten verspreid was hebben we heel mooi en sportief judo gezien en konden wij als trainers eens toekijken hoe het geleerde uit de lessen in het echt word toegepast door de judoka’s.

Nadat alle poule wedstrijden waren gespeeld heeft Hans een korte demo laten zien met de jeugd judoka’s, ze lieten zien hoe goed je leert vallen met judo, ze lieten zien dat je over een gym-kast heen kan springen met een judorol! Daarna liet Hans nog een demo technieken en snelheid zien samen met Martijn Mannaerts, judo in slow-motion en op 200% snelheid!


Na deze demonstratie moesten alle hoogst geplaatste judoka’s van de poules strijden om de nummer 1 en 2 podiumplekken. Hier hebben we nog een paar mooie technieken gezien!

Bij de clubkampioenschappen horen natuurlijk ook prijzen, nadat alle finales waren gespeeld werden deze uitgereikt samen met de behaalde punten-oorkondes.

Zoals altijd hoor als aller laatste nog de stijlprijs uitgereikt te worden. Dit wordt gedaan door de winnaar van vorig jaar Yinthe. Het uitreiken van de stijlprijs werd nog even spannend toen de winnaar als naar huis leek te zijn. Gelukkig kon hij nog snel terug gehaald worden om zijn prijs in ontvangst te nemen. Dit jaar is Guus van Snippenberg de unaniem winnaar geworden! Guus is altijd positief en laat ook nog eens mooi goed judo zien, hij gaat het komende jaar als onze ‘positiviteits-guru’ door het leven. Een judoka om een voorbeeld aan te nemen. Gefeliciteerd Guus en veel plezier met de wisselbeker het komende jaar!

Bekijk hier alle foto’s van deze dag.

Zomervakantie

zomervakantie-2017

We hopen dat jullie een fijne zomervakantie hebben tot nu toe en stiekem weer zin krijgen in judo (wij wel!)! Wij willen jullie alvast laten weten dat de verwachte startdatum voor de lessen dinsdag 29 augustus is.

De datum staat niet 100% vast, omdat wij zeker moeten zijn dat de judomat terug is van de reparatie. Via de website en mail houden we jullie op de hoogte van de daadwerkelijke startdatum. Voor nu, geniet nog van de vakantie en tot over een aantal weken!

 

 

Jiujitsu binnen Judo Vianen

Al enige jaren wordt het jiujitsu (of ju-jitsu) beoefend bij Judo Vianen. Dat is dus niet altijd zo geweest.  Kennis en en vaardigheid in andere gevechtssporten dan judo binnen Judo Vianen was er tot eind vorige eeuw niet. Een korte periode is er nog wel Aikibudo door een andere docent gedoceerd.

Hans begon als judoka  midden jaren negentig met jiujitsu en  hij  wilde zijn kennis en vaardigheid verbreden met een andere gevechtssport. Na diverse gevechtsporten te hebben geprobeerd viel al snel zijn keuze op het jiujitsu omdat hij alle aangeleerde  judotechnieken één op één kon toepassen in het jiujitsu.

Na vele jaren van training heeft Hans ook zijn leraren licentie in jiujitsu behaald naast het judo. Maar wat verschilt jiujitsu nu met het judo?

Overeenkomsten

Beide gevechtsvormen zijn meer dan alleen een bewegingsvorm maar hebben beiden een vormend opvoedend karakter, dus je leert niet alleen technieken maar leert je indirect ook een beter mens te worden. Beide hebben het meegaande karakter van een aanval dus niet bijvoorbeeld: “Jij slaat hard maar ik nog harder (knock-out)” maar ontwijken, meedraaien, meebewegen en overnemen van de tegenstander. De bedenker van het judo Jigoro Kano beoefende jaren het jiujitsu bij twee verschillende scholen in Japan . In Japan had je veel jiujitsu scholen en elke school was gespecialiseerd in bepaalde gevechtstechnieken. Dat konden werptechnieken, controletechnieken, wapentechnieken, trapstoottechnieken, enz. zijn.

untitled

Verschillen

Bij andere gevechtssporten is er in tegenstelling tot jiujitsu geen of weinig aandacht op zelfverdediging. Kano ontwierp uit het jiujitsu een eigen systeem dat hij judo noemde. Ook het aikido, karate en andere gevechtssporten zijn uit het jiujitsu voortgekomen. Je kan het zien dat deze sporten vaak gespecialiseerd zijn in bepaalde technieken zoals judo gespecialiseerd is in werp en controle technieken. Jiujitsu is  een  allround verdedigingssport. De kracht van een jiujitsuka is dat hij van alle technieken wel wat weet dus niets is hem vreemd waaronder verdediging en toepassen van wapens.

Andere vormen

Er zijn verschillende jiujitsu stijlen. Dat houdt in dat er andere examen eisen zijn maar ook andere competitieregels. Technieken worden soms net even anders uitgevoerd. Maar op zich voor de jiujitsuka geen probleem omdat ie van alle technieken wel wat weet. Brazilian Jiujitsu is momenteel zeer populair. Eigenlijk is het een Braziliaanse vorm van judo. Waarbij zij gespecialiseerd zijn in het  grondwerk. Voor judoka’s en jiujitsuka’s is dit een goede aanvulling op hun sport. Er zijn ideeën dat de JBN deze sport wil opnemen in zijn programma naast judo, jiujitsu en aikido. Wij volgen voor het jiujitsu de richtlijnen van de JBN die destijds zijn opgesteld door Wim Boersma en Mario Den Edel. Hans heeft het jiujitsu geleerd van Mario maar heeft ook getraind bij bondscoach en meervoudig kampioen Barry van Bommel..

Kinderen en jiujitsu

Binnen de JBN aangesloten scholen/vereniging wordt er al aan jiujitsu gedaan vanaf ongeveer 8-10 jaar. Dit is natuurlijk wel een aangepaste vorm gezien de veiligheid. Bij Judo Vianen hebben beperkte mogelijkheden qua lesuren en beschikbaarheid van trainers. Om die reden is er nog geen jiujitsugroep beneden de 15 jaar. Wel is een compromis gevonden waarbij eens per maand op dinsdag de judoles verruild wordt voor een jiujitsules. Helaas is dit eigenlijk nog te weinig om ook aan wedstrijdvormen van jiujitsu deel te nemen.

Huidige jiujitsugroep

Momenteel hebben we een kleine groep van recreatieve deelnemers tussen de 14 en 50 jaar. Een enkele deelnemer is al bezig met de voorbereiding van z’n zwarte band. Er wordt (nog) niet deelgenomen aan wedstrijden omdat daar te weinig capaciteit en animo voor is. Ieder lid kan 2 x in de week trainen maar voor 15+ zal dat een combinatie zijn van 1 x judo en 1x jiujitsu. Aangezien deze gevechtssporten zich eerder aanvullen dan tegenwerken is dat geen probleem voor het lid en vinden de trainers het dus prima dat leden beide vormen beoefenen.

 

Girl Power👑💋 #jiujitsu #jiujitsulifestyle #bjjlifestyle #bjjs #costarica #bjjfamily

 

Een bericht gedeeld door Issys Calderón Photography (@issyscalderonphotography) op

Uitslagen examens

Examens

Hieronder de uitslagen.
Namen die dik zijn gedrukt hebben een slip overgeslagen.

Judo

Witte band – halve gele slip Dave van Heezik
Witte band – gele slip Cedric Gard*
Giulian Terlingen
Sara Post*
Tygo Post*
Chiara Pouw*
Charlie van Zoelen*
Witte band – halve oranje slip
Witte band – oranje slip Babette Bikker
Sten Dupont*
Lynn van Putten
Jasper Wilms*
Witte band – groene slip Simon Hoogenhout
Floor Houtzager
Stan Houtzager
Sven Stekelenburg
Koen van der Wal
Freek van Zwienen
Witte band – blauwe slip Thijmen Hamoen
Ezra Lagemaat
Liam ‘t Lam
Tom van Wijk
Stef van Vliet
Witte band – bruine slip Finn Boot
Sander den Engelsman
Kyran van Putten
Damian Steinpatz
Gele band Mirjam Buitenweg
Evi-Anne van Dis
Thijmen Fortuyn
Len Heijkamp

Sven Jansen
Fleur Noordervliet
David Ridderhof
Stan van der Rijst
Kayan Schrijer
Ben Schuddeboom
Gele band – oranje slip Ruben Grijpma
Lars Leijenaar
Sarah Poort
Dani Pouw
Caithlyn Remkes
Guus van Snippenberg
Tara van ‘t Slot
Gele band – groene slip Lisanne Baas
Juan Pouw
Gele band – blauwe slip
Gele band – bruine slip
Oranje band Senna Edwards
Puk den Hartog
Bernd van Herpen
Yinthe Plum
Tim van ‘t Slot
Oranje band – groene slip
Oranje band – blauwe slip
Oranje band – bruine slip
Groene band Jeroen van Hunnik
Lars Lammen
Sam Pijper
Rebecca Visser
Blauwe band
Bruine band  Laurens Buyserd
*Tuimeljudoka

Nog niet alle judoka staan in deze lijst, omdat er nog een paar judoka hun examen moeten inhalen :)

Jiu-jitsu

Gele band Pieter Pijper
Oranje band Lisanne Brouwer
Ton van Hunnik
Groene band
Blauwe band
Bruine band

AFGELAST – Dinsdag 27 juni buitentraining (8+)

Gezien het weer van deze middag en de voorspellingen voor de avond, hebben we helaas besloten de buitentraining van vanavond niet door te laten gaan.


 

Aanstaande dinsdag hebben we (mits het weer het toe laat) een buitentraining voor alle leden vanaf 8 jaar. Judoka’s en Jiu-jitsuka’s zijn welkom om van 19.00 uur tot 20.00 uur mee te doen. We verzamelen bij de ingang van Sportcentrum Helsdingen en gaan daarna achter het sportcentrum trainen, het kan zijn dat we het zand in gaan.

Wat moet je aan? Je judojas en band, daaronder een sportbroek waarvan het niet erg is dat deze vies wordt. Je judobroek is wit en die willen we graag wit houden, als je die aan doet heb je kans op gekleurde knieën en dat zou zonde zijn.

Zien we je dinsdag?

buitentraining-2017

Het poulesysteem bij judo

Bij onze eigen toernooien (en bij het Instaptoernooi) wordt er gebruik gemaakt van het poulesysteem. Het poulesysteem zorgt er voor dat alle judoka tegen elkaar komen te spelen. In tegenstelling tot het afvalsysteem, waarbij je als je de eerste partij verliest, meteen klaar bent en niet meer kan judoën.

Nadat de poules zijn samengesteld door de wedstrijdcommissie komen de namen op ons pouleformulier te staan. Poules kunnen bij ons uit 3, 4, of 5 judoka’s bestaan. Kleiner dan 3 is geen poule meer en met meer dan 5 zijn er teveel wedstrijden om te spelen binnen de gestelde tijd.

Hoe werkt een poulesysteem?

Alle judoka’s binnen een poule judoën tegen elkaar, na elke partij wordt op het formulier de eindscore ingevuld. De verliezer krijgt altijd nul punten en de winnaar krijgt het aantal gescoorde punten. Bij een Ippon zijn dat er 10, bij wazari 7 en bij een scheidsrechtersbeslissing 1 punt. Het maakt trouwens niet uit hoeveel wazari een judoka scoort, hij krijgt bij winst altijd 7 punten, ze tellen dus niet bij elkaar op.

poule-jv

Oorkondes

Voor het bemachtigen van een oorkonde worden alle punten van de partijen bij elkaar opgeteld. Deelname geeft altijd 10 punten, plus alle punten die de judoka uit de wedstrijden heeft gehaald, zorgen voor een totaal. Dat totaal wordt na elk toernooi bij elkaar opgeteld en per 50 verdiende punten krijgt de judoka een oorkonde.

De punten die je verdient op een instaptoernooi tellen alleen op bij de punten van andere instaptoernooien, deze zijn georganiseerd door de JBN. Punten die je bij ons haalt tellen alleen bij punten van onze eigen toernooien op (Sinterklaas Randori, Brander Ne-waza Toernooi en de Clubkampioenschappen).

Op een instaptoernooi stopt deze puntentelling bij 250 punten, bij ons kan je net zo lang doorgaan tot je 15 jaar oud bent of 1000 punten hebt behaald (en dat is tot op heden nog niemand gelukt).

17353648_1811573809164285_1225069483199091549_n

Hoe werkt het tijdens de clubkampioenschappen als er prijzen gewonnen kunnen worden?

Als alle judoka’s tegen elkaar hebben gespeeld worden de scores bij elkaar opgeteld. Dit kan resulteren dat een judoka die 1 partij wint met een ippon en 1 partij verliest (10 punten winst + 0 punten verlies = 10 punten), verliest van iemand die twee partijen heeft gewonnen met wazari (7 punten per partij = 14 punten).

Bij onze clubkampioenschappen is het zo, wanneer twee judoka’s hetzelfde puntenaantal hebben behaald aan het eind van de poule wedstrijden, dan moeten zij nog een extra wedstrijd spelen tegen elkaar om de daadwerkelijke winnaar aan te wijzen. De verliezer komt automatisch op plaats 2 en de overige judoka’s op plaats 3 en de troostplaatsen.

SONY DSC
SONY DSC

Hoe werkt het met de slippen en banden?

Elke judoka begint met een witte band, de 6e Kyu. Per examen gaat de judoka een stapje omhoog, van de 6e kyu (wit) naar de 1e kyu (bruin). Dit is voor jonge leden met slippen aan de band en voor de senioren (12+) alleen per band en zonder slippen. De volgorde van kleuren is simpel te verklaren, hoe donkerder de kleur slip/band, hoe meer ervaren de judoka.

Slippen en banden behalen
Voor de banden en slippen tot de zwarte band kunnen judoka examen afleggen binnen hun eigen club. Bij Judo Vianen vindt dit twee keer per jaar plaats: in januari en in juni/juli. Zoals je op de afbeelding kan zien, gaan de kleuren slippen in dezelfde volgorde omhoog als de kleuren van de banden: geel, oranje, groen, blauw en bruin. Na de bruine slip ontvangt de judoka bij een goed afgelegd examen de volgende kleur band.

De slippen kan je alleen verdienen als je jonger bent dan twaalf jaar, dan doe je ook twee keer per jaar examen. Ben je ouder dan 12 jaar, doe je één keer per jaar examen en ga je direct op voor de volgende kleur band. Alle examens gaan vanaf je twaalfde in overleg met de trainer, hij/zij bepaalt of jij er klaar voor bent om de nieuwe kleur band te gaan behalen.

banden-slippen

Exameneisen voor de gekleurde slippen en banden
De Judobond Nederland heeft voor elke kleur band exameneisen opgesteld, deze zijn de algemene richtlijn voor onze examens. Algemeen, want wij hebben zelf toegevoegde eisen voor de banden. Wij willen onze judoka zo veelzijdig mogelijk opleiden, waardoor ze zelf kunnen bepalen welke technieken ze het leukst vinden om te doen en ze op elke situatie zijn voorbereid.

Dit betekent dat onze gele banden al meer weten dan dat er op de kaart van de JBN staat aangegeven. De gele band is tevens de band waar je als junior (-12) het langst over doet om te behalen. De witte band krijg alle kleuren slippen aan de band voordat je geel kunt behalen, hierdoor doe je heel veel ervaring op én heb je de tijd om redelijk veel technieken te leren, maar ook te verbeteren en te perfectioneren.

Hoe bepalen wij de juiste kleur slip?
Als je wel eens bij een examen aanwezig bent geweest, zal je wel eens hebben gezien dat een judoka een kleur slip heeft overgeslagen. Dit gebeurt niet veel, tenzij de judoka een hele goede ontwikkeling heeft laten zien sinds het vorige examen. Denk hierbij niet alleen aan de ontwikkeling van judo technieken, het gaat hier ook om het gedrag in de groep, het gedrag naar de leraar, of de judoka in staat is anderen te helpen en of de judoka goede inzet toont tijdens de les. Al deze factoren spelen mee in het bepalen of de judoka één of twee stapjes maakt met de kleuren slippen.

De zwarte band
Judoka’s moeten voor hun zwarte ban (1e Dan) examen afleggen op een regionaal examen, dit gebeurt niet binnen de eigen club, maar tezamen met andere judoka’s uit jouw regio. Nederland is verdeeld in regio’s, Vianen valt onder regio Midden-Nederland, waardoor onze Dan-examens tweemaal per jaar in Wijk bij Duurstede zijn.

Denk niet dat je super snel je zwarte band kunt behalen, er gaat heel veel training aan vooraf. Sowieso moet je eerste je bruine band behalen voordat je specifiek gaat trainen voor je zwarte band. Als je het goed bekijkt is alles wat je van jongs af aan leert, voorbereiding voor je zwarte band examen.

Zwarte-band

Het Dan-examen
Voor het Dan-examen zijn er twee verplichte delen: Kata, een demonstratievorm van technieken binnen het judo en een vrij deel, waarin de judoka diverse technieken laat zien. Wedstrijdjudoka kunnen punten verdienen door het winnen van wedstrijden om vrijstelling te krijgen voor het kata onderdeel. Deze punten kan je niet op elk toernooi halen, hiervoor zijn specifieke toernooien aangewezen door de JBN.

Het vrije onderdeel is verplicht voor elke judoka, hier gaan de examinatoren technieken vragen met de Japanse benamingen. Deze moet je demonstreren in de situatie die zij graag willen zien, denk hierbij aan links of rechts uitvoeren van de worp of in een bepaalde richting. De Dan-examen eisen zijn in de laatste jaren regelmatig aangepast, kijk dus op de website van de JBN voor de actuele exameneisen als je gericht gaat trainen voor je komende Dan-graad.

dannen

Meerdere zwarte banden?!
Hoewel veel mensen denken dat je bij de zwarte band klaar bent, is dit niet het geval. Deze graduatie, ook wel Dan genoemd, gaat door tot aan nummer 10. Je ziet verschil in graduatie, tot en met de vijfde Dan, door de (witte of gouden) streepjes op de band, al is dit niet verplicht om op de band te dragen. Zodra een judoka de zesde en daarna zevende dan behaalt mag hij/zij de roodwit geblokte band dragen.

Hoewel het niet veel voorkomt zijn er een 9e en 10e Dan, deze banden zijn helemaal rood. De hoogste Dangraad die we kennen is 11, deze is na zijn dood toegewezen aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano. Deze band is helemaal wit, vanuit de gedachte van het judo kan je jezelf altijd verbeteren, er is geen bovengrens, daarom is deze “laatste” band wit, net als de band waarmee je begint. Uit eerbied aan Jigoro Kano zal niemand ooit de 11e Dan behalen.