Instaptoernooi Oktober 2017

instaptoernooi-oktober-2017

Zaterdag 21 oktober kwamen 13 judoka’s van Judo Vianen in actie op het Instaptoernooi in Vianen. In de eerste groep hebben Liam en Stef hun aller eerste instap-wedstrijdjes gedraaid. Voor beiden erg spannend, maar ondanks de spanning hebben zij goed en actief judo laten zien en daarmee de eerste punten verdiend.

In de tweede groep waren Damian, David, Ruben en Stan aan de beurt. Alle vier hebben zij goed aangevallen en daarmee ook nog punten weten te scoren. Voor David resulteerden een aantal houdgrepen uiteindelijk in een 100 punten oorkonde.Ruben werd door een overname hard op de mat gegooid maar wist zich goed te herpakken en speelde zijn wedstrijden allemaal uit. Hij heeft inmiddels met zijn wedstrijden een 150 punten oorkonde verdiend.

De laatste en grootste groep was voor Tom, Guus, Juan, Lars, Tara, Roy en Thijmen. Juan en Guus zaten samen in een poule, in een onderlinge wedstrijd ging het er hard aan toe, maar wist Juan Guus met een klapper van een worp te werpen en de partij te winnen. Juan heeft hiermee vandaag zijn 200 punten oorkonde verdient. Tom liet goed zien dat hij een uurtje later is gaan trainen, met de extra training wist hij een aantal partijen te winnen en behaalde hiermee ook nog een 100 punten oorkonde. Lars had een aantal sterke tegenstanders, dit weerhield hem er niet van om mooi judo te laten zien en zo een 50 punten oorkonde te verdienen.

Net als de voorgaande instaptoernooien in Vianen was er ook dit keer na alle wedstrijden een lekker peertje voor de judoka’s van De Viaanse Groentehal Baars.

Deze week vriendjeslessen!

vriendjeslessen2017

Donderdag 5 én zaterdag 7 oktober zijn de vriendjeslessen er weer! Dat betekent dat je iemand die geen lid is mee moet nemen naar jouw eigen les om het hele uur mee te judoën.

Denk aan iemand uit jouw klas, een familielid (broertje, zusje, neefje, nichtje) of misschien je buurjongen/buurmeisje? Het moet wel iemand zijn van rond jouw eigen leeftijd. Wat moet diegene dragen? Een lange (zachte) sportbroek én een shirt met lange mouwen. Sieraden moeten af en lang haar op een staart.

Judo je op donderdag én zaterdag? Dan kan je op beide dagen iemand meenemen.

Clinic wedstrijdjudo bij Judo Ryu Rijkse

clinic-ryu-rijkse-aug-2017

Woensdag 23 augustus gingen Bernd van Herpen en Guus van Snippenberg naar de clinic Wedstrijdjudo bij Judo Ryu Rijkse in IJsselstein. Hier kregen ze twee uur lang training van de gebroeders Hoedeman, Joris en Timo. Zij hebben diverse nationale en internationale titels op hun naam gezet en openden het nieuwe judo seizoen met een twee uur durende training.

De foto’s kan je hier bekijken.

Guus heeft zelf een stukje geschreven over deze clinic:
“We begonnen op de mat. We gingen op een rij zitten om te groeten. Het was anders dan bij ons want wij doen het meestal met een slag en zij doen het heel rustig bukkend. En ik was de enige die een slag gaf.

Het was heel vet om van 2 kampioenen les te hebben. En ik heb ook nog nieuwe dingen geleerd die ik in de les met de training of met een wedstrijd kan gebruiken.

Het gaafste vond ik de nieuwe dingen die ik heb geleerd. Het was echt een uitdaging voor ons, voor iedereen eigenlijk.

Timo en Joris waren heel aardig, ze bedachten leuke dingen. Ze hielpen heel goed, dat was heel fijn; het is altijd fijn als iemand goed helpt.

En op het eind ruimden we de matten op en kregen we een lekker ijsje. Het was echt heel erg leuk!”

Start seizoen 2017 / 2018

start-2017-2018

Zoals beloofd zouden we jullie op de hoogte houden van de start van het nieuwe seizoen. De gerepareerde matten zijn inmiddels bijna terug in Sportcentrum Helsdingen.

Dat betekent dat we op dinsdag 29 augustus gaan starten met het nieuwe seizoen!

De trainingstijden zijn hier en daar iets aangepast, hieronder nog een reminder.

Donderdagavond:
– seniorenjudo (15+ jaar) 20.30 – 22.00 (inclusief matten opruimen)

Zaterdagochtend is verdeeld in drie groepen, in plaats van twee (groepsindeling is al bekend gemaakt):
– tuimeljudo (4-6 jaar) 09.15 – 10.00
– jeugdjudo (6-8 jaar) 10.00 – 11.00
– jeugdjudo (8-10 jaar) 11.00 – 12.00

Tot de eerste les!

Uitbreiding zaterdag groepen

uitbreiden zaterdag groepen per aug 2017

Beste ouders en judoka’s,

De zaterdagochtend is een populair moment om te komen judoën, onze groepen zitten sinds het begin van dit seizoen vol en wij hanteren sindsdien een wachtlijst. Om de kwaliteit van de lessen hoog te houden én verder te verbeteren hebben we een nieuwe indeling gemaakt voor de zaterdagochtend.

Nogmaals, onderstaande wijziging gaat van start ná de zomervakantie, in september.

Nieuwe indeling (per 2 september 2017)

Groep Tijd
Tuimeljudo    (4-6 jaar) 09.15 – 10.00
Jeugdjudo      (6-8 jaar) 10.00 – 11.00
Jeugdjudo      (8-10 jaar óf gele band) 11.00 – 12.00

Waarom willen we uitbreiden?

  • judoka’s de mogelijkheid geven om tot hun tiende levensjaar op zaterdagochtend te kunnen judoën, waarna ze met 11 naar de tweede groep op donderdag (en bij twee keer trainen ook dinsdagavond) kunnen doorstromen.
  • kwaliteit van de lessen hoog te houden én te verbeteren.
  • groepen kleiner houden, maximaal 14 judoka’s per groep, excl. 2 plekken voor doorstromers.
  • voor elk niveau passende lessen te bieden, daarom kunnen judoka die jonger dan 8 zijn, maar al wel gele band hebben, in de laatste groep judoën.

Wat verandert er in de les?

Tuimeljudo (zaterdag 1) > blijft zoals het is, gebaseerd op het leren bewegen, leren vallen en uitdaging in de vorm van stoeien. Elke les eenzelfde patroon met verschillende oefeningen.

Jeugdjudo (zaterdag 2) > judoka’s hier gaan trainen voor hun gele band, dat betekent veel basisbewegingen, aanleren nieuwe technieken en herhaling van (bekende) technieken.

Jeugdjudo (zaterdag 3) > judoka’s in deze groep hebben een hoger niveau dan de groep ervoor, deze judoka’s gaan trainen voor de oranje band en later de eerste stap naar de groene band. Hier gaan we verdiepen op de technieken die ze al kennen én nieuwe (complexere) technieken aanleren.

De groepsindeling

De groepsindeling is via de mail bekend gemaakt aan alle ouders en leden.

De tuimelgroep heeft de meeste ruimte en de groep 6 tot 8 jaar heeft enkele plekken beschikbaar. We laten op dit moment geen judoka’s instromen in de laatste groep. 

Judoka in de laatste groep zullen zodra ze 11 worden doorstromen naar de tweede groep op donderdagavond en eventueel dinsdagavond wanneer ze twee keer per week willen trainen.

Proefles!

Heb je een broertje, zusje, neefje, nichtje, vriendje of vriendinnetje die 4, 5 of 6 jaar oud is en graag wil judoën? Vul dan zo snel mogelijk het proefles formulier in. Hoe eerder je bent, hoe meer kans er is dat er nog plek is. Proeflessen zijn te volgen voor kinderen vanaf 4 jaar.

Vragen?

Ga langs bij je trainer of vul het contactformulier in.

Clubkampioenschappen 2017, mooie afsluiter van het seizoen

clubkampioenschappen-2017

Op zaterdag 1 juli waren de jaarlijkse clubkampioenschappen, doordat de leverancier de judo matten heeft opgehaald om te repareren konden dit jaar de senioren helaas niet mee doen. Dat mocht de pret echter niet drukken, alle andere judoka’s gingen er met volle kracht tegenaan! Over 3 matten verspreid was hebben we heel mooi en sportief judo gezien en konden wij als trainers eens toekijken hoe het geleerde uit de lessen in het echt word toegepast door de judoka’s.

Nadat alle poule wedstrijden waren gespeeld heeft Hans een korte demo laten zien met de jeugd judoka’s, ze lieten zien hoe goed je leert vallen met judo, ze lieten zien dat je over een gym-kast heen kan springen met een judorol! Daarna liet Hans nog een demo technieken en snelheid zien samen met Martijn Mannaerts, judo in slow-motion en op 200% snelheid!


Na deze demonstratie moesten alle hoogst geplaatste judoka’s van de poules strijden om de nummer 1 en 2 podiumplekken. Hier hebben we nog een paar mooie technieken gezien!

Bij de clubkampioenschappen horen natuurlijk ook prijzen, nadat alle finales waren gespeeld werden deze uitgereikt samen met de behaalde punten-oorkondes.

Zoals altijd hoor als aller laatste nog de stijlprijs uitgereikt te worden. Dit wordt gedaan door de winnaar van vorig jaar Yinthe. Het uitreiken van de stijlprijs werd nog even spannend toen de winnaar als naar huis leek te zijn. Gelukkig kon hij nog snel terug gehaald worden om zijn prijs in ontvangst te nemen. Dit jaar is Guus van Snippenberg de unaniem winnaar geworden! Guus is altijd positief en laat ook nog eens mooi goed judo zien, hij gaat het komende jaar als onze ‘positiviteits-guru’ door het leven. Een judoka om een voorbeeld aan te nemen. Gefeliciteerd Guus en veel plezier met de wisselbeker het komende jaar!

Bekijk hier alle foto’s van deze dag.

Zomervakantie

zomervakantie-2017

We hopen dat jullie een fijne zomervakantie hebben tot nu toe en stiekem weer zin krijgen in judo (wij wel!)! Wij willen jullie alvast laten weten dat de verwachte startdatum voor de lessen dinsdag 29 augustus is.

De datum staat niet 100% vast, omdat wij zeker moeten zijn dat de judomat terug is van de reparatie. Via de website en mail houden we jullie op de hoogte van de daadwerkelijke startdatum. Voor nu, geniet nog van de vakantie en tot over een aantal weken!

 

 

Jiujitsu binnen Judo Vianen

Al enige jaren wordt het jiujitsu (of ju-jitsu) beoefend bij Judo Vianen. Dat is dus niet altijd zo geweest.  Kennis en en vaardigheid in andere gevechtssporten dan judo binnen Judo Vianen was er tot eind vorige eeuw niet. Een korte periode is er nog wel Aikibudo door een andere docent gedoceerd.

Hans begon als judoka  midden jaren negentig met jiujitsu en  hij  wilde zijn kennis en vaardigheid verbreden met een andere gevechtssport. Na diverse gevechtsporten te hebben geprobeerd viel al snel zijn keuze op het jiujitsu omdat hij alle aangeleerde  judotechnieken één op één kon toepassen in het jiujitsu.

Na vele jaren van training heeft Hans ook zijn leraren licentie in jiujitsu behaald naast het judo. Maar wat verschilt jiujitsu nu met het judo?

Overeenkomsten

Beide gevechtsvormen zijn meer dan alleen een bewegingsvorm maar hebben beiden een vormend opvoedend karakter, dus je leert niet alleen technieken maar leert je indirect ook een beter mens te worden. Beide hebben het meegaande karakter van een aanval dus niet bijvoorbeeld: “Jij slaat hard maar ik nog harder (knock-out)” maar ontwijken, meedraaien, meebewegen en overnemen van de tegenstander. De bedenker van het judo Jigoro Kano beoefende jaren het jiujitsu bij twee verschillende scholen in Japan . In Japan had je veel jiujitsu scholen en elke school was gespecialiseerd in bepaalde gevechtstechnieken. Dat konden werptechnieken, controletechnieken, wapentechnieken, trapstoottechnieken, enz. zijn.

untitled

Verschillen

Bij andere gevechtssporten is er in tegenstelling tot jiujitsu geen of weinig aandacht op zelfverdediging. Kano ontwierp uit het jiujitsu een eigen systeem dat hij judo noemde. Ook het aikido, karate en andere gevechtssporten zijn uit het jiujitsu voortgekomen. Je kan het zien dat deze sporten vaak gespecialiseerd zijn in bepaalde technieken zoals judo gespecialiseerd is in werp en controle technieken. Jiujitsu is  een  allround verdedigingssport. De kracht van een jiujitsuka is dat hij van alle technieken wel wat weet dus niets is hem vreemd waaronder verdediging en toepassen van wapens.

Andere vormen

Er zijn verschillende jiujitsu stijlen. Dat houdt in dat er andere examen eisen zijn maar ook andere competitieregels. Technieken worden soms net even anders uitgevoerd. Maar op zich voor de jiujitsuka geen probleem omdat ie van alle technieken wel wat weet. Brazilian Jiujitsu is momenteel zeer populair. Eigenlijk is het een Braziliaanse vorm van judo. Waarbij zij gespecialiseerd zijn in het  grondwerk. Voor judoka’s en jiujitsuka’s is dit een goede aanvulling op hun sport. Er zijn ideeën dat de JBN deze sport wil opnemen in zijn programma naast judo, jiujitsu en aikido. Wij volgen voor het jiujitsu de richtlijnen van de JBN die destijds zijn opgesteld door Wim Boersma en Mario Den Edel. Hans heeft het jiujitsu geleerd van Mario maar heeft ook getraind bij bondscoach en meervoudig kampioen Barry van Bommel..

Kinderen en jiujitsu

Binnen de JBN aangesloten scholen/vereniging wordt er al aan jiujitsu gedaan vanaf ongeveer 8-10 jaar. Dit is natuurlijk wel een aangepaste vorm gezien de veiligheid. Bij Judo Vianen hebben beperkte mogelijkheden qua lesuren en beschikbaarheid van trainers. Om die reden is er nog geen jiujitsugroep beneden de 15 jaar. Wel is een compromis gevonden waarbij eens per maand op dinsdag de judoles verruild wordt voor een jiujitsules. Helaas is dit eigenlijk nog te weinig om ook aan wedstrijdvormen van jiujitsu deel te nemen.

Huidige jiujitsugroep

Momenteel hebben we een kleine groep van recreatieve deelnemers tussen de 14 en 50 jaar. Een enkele deelnemer is al bezig met de voorbereiding van z’n zwarte band. Er wordt (nog) niet deelgenomen aan wedstrijden omdat daar te weinig capaciteit en animo voor is. Ieder lid kan 2 x in de week trainen maar voor 15+ zal dat een combinatie zijn van 1 x judo en 1x jiujitsu. Aangezien deze gevechtssporten zich eerder aanvullen dan tegenwerken is dat geen probleem voor het lid en vinden de trainers het dus prima dat leden beide vormen beoefenen.

 

Girl Power👑💋 #jiujitsu #jiujitsulifestyle #bjjlifestyle #bjjs #costarica #bjjfamily

 

Een bericht gedeeld door Issys Calderón Photography (@issyscalderonphotography) op

Uitslagen examens

Examens

Hieronder de uitslagen.
Namen die dik zijn gedrukt hebben een slip overgeslagen.

Judo

Witte band – halve gele slip Dave van Heezik
Witte band – gele slip Cedric Gard*
Giulian Terlingen
Sara Post*
Tygo Post*
Chiara Pouw*
Charlie van Zoelen*
Witte band – halve oranje slip
Witte band – oranje slip Babette Bikker
Sten Dupont*
Lynn van Putten
Jasper Wilms*
Witte band – groene slip Simon Hoogenhout
Floor Houtzager
Stan Houtzager
Sven Stekelenburg
Koen van der Wal
Freek van Zwienen
Witte band – blauwe slip Thijmen Hamoen
Ezra Lagemaat
Liam ‘t Lam
Tom van Wijk
Stef van Vliet
Witte band – bruine slip Finn Boot
Sander den Engelsman
Kyran van Putten
Damian Steinpatz
Gele band Mirjam Buitenweg
Evi-Anne van Dis
Thijmen Fortuyn
Len Heijkamp

Sven Jansen
Fleur Noordervliet
David Ridderhof
Stan van der Rijst
Kayan Schrijer
Ben Schuddeboom
Gele band – oranje slip Ruben Grijpma
Lars Leijenaar
Sarah Poort
Dani Pouw
Caithlyn Remkes
Guus van Snippenberg
Tara van ‘t Slot
Gele band – groene slip Lisanne Baas
Juan Pouw
Gele band – blauwe slip
Gele band – bruine slip
Oranje band Senna Edwards
Puk den Hartog
Bernd van Herpen
Yinthe Plum
Tim van ‘t Slot
Oranje band – groene slip
Oranje band – blauwe slip
Oranje band – bruine slip
Groene band Jeroen van Hunnik
Lars Lammen
Sam Pijper
Rebecca Visser
Blauwe band
Bruine band  Laurens Buyserd
*Tuimeljudoka

Nog niet alle judoka staan in deze lijst, omdat er nog een paar judoka hun examen moeten inhalen :)

Jiu-jitsu

Gele band Pieter Pijper
Oranje band Lisanne Brouwer
Ton van Hunnik
Groene band
Blauwe band
Bruine band