Jopie Judo 11 – Blessures en ongelukjes

Hallo allemaal,

Natuurlijk is judo een veilige sport maar toch gebeuren er wel eens ongelukjes, dat hebben jullie vast ook wel eens meegemaakt. Meestal viel het achteraf wel mee wat ik heb meegemaakt.

Wij hebben een jongen in de les die Schonewille van z’n achternaam heet. Die jongen kan altijd enorm ouwehoeren, maar wat minder judoën. Zo gebeurde het een keer dat Remco hem in een randori wilde werpen en Schonewille hem direct om z’n hals pakte. Remco kon tijdens zijn werpactie niet meer reageren en wierp zichzelf in een verwurging waardoor hij direct bewusteloos viel. Schonewille had gelijk het grootste woord en zei dat hij er niets van begreep. (het was gewoon een lompe actie van hem). Gelukkig kwam Remco alweer bij  maar was toch even van de wereld.

Ikzelf ben nog nooit echt bewusteloos gevallen door een verwurging. Nou één keer bijna, tijdens een wedstrijd. Ik lag toen in een verwurging en ik dacht: “Dat houd ik wel tot aan maté.”Het duurde toch wel eventjes en toen ik ging staan, na het stopteken, wankelde ik toch wel even en draaide het een beetje. Al snel was dat voorbij en kon ik de wedstrijd verder spelen al kan ik me niet meer herinneren of ik hem gewonnen heb.

Later heb ik nog wel eens wat judo-ongelukken gezien maar nooit echt ernstig. Zoals die ene keer dat ik met Henk een randori op de grond maakte. Op een gegeven moment lag hij met z’n gezicht van mij af en draaide zich naar mij toe om mij vast te pakken. Toen ik hem aankeek schrok ik enorm want er was allemaal bloed in zijn oog. Ik dacht dat zijn oog zo’n beetje uit zijn oogkas lag. Ik zei: “Henk je oog” maar Henk zei heel droog : “Huh wat dan?” Hij wist zelf van niks totdat hij zijn oog uitwreef en zijn handen vol met bloed zaten. Toen schrok hij wel even. Achteraf viel het mee want er was alleen maar een klein adertje bij zijn oog gesprongen. Zware judo-blessures heb ikzelf niet echt gehad, wel verkeersongelukken, onder andere met Henk maar daar vertel ik een volgende keer wel over.

(Waargebeurde verhalen uit een grijs verleden van een senior judoka; gepubliceerd in het clubblad KIAI van JudoVianen in 2000)