Jopie Judo 18 – Lesgeven

Hoi allemaal, daar ben ik weer. Ik geef inmiddels al een tijdje judoles op zaterdag. Da’s best leuk. Ik doe het gelukkig niet alleen, maar samen met Frank en Coen. Het valt niet altijd mee zo vroeg op, want 9.00 uur beginnen de lessen al. Gelukkig hoeven we op zaterdag de matten niet te leggen; alleen wel opruimen, zoals altijd in de gymzaal De Lijnbaan gebeurt.

Tjonge, ‘t is hier niet altijd even schoon. Ik heb wel eens grote stofwolken voorbij zien komen toen we de mattenkar verreden. Het wordt tijd voor een nieuwe zaal, want het is toch wel erg verouderd, dit zaaltje uit de jaren zestig. Het is al een keer opgeknapt, maar het blijft een oud zaaltje, waarvan de douches niet altijd even geweldig zijn.

We deden laatst met John een spel met een bal en stokken, waarbij je elkaar moest afgooien en met een stok de bal moest afweren. Die stokken braken gewoon doormidden tijdens het afweren!

Laatst had ik een ongelukje bij één van de leerlingen. Ik deed een oefening, waarbij ik een bal rolde en zij achter de bal aan moesten lopen en vervolgens met de bal een judorol moesten maken. Wat denk je? De leerling pakte niet eerst de bal, nee, hij maakte óp de bal een judorol! Dat was gelijk huilen en het bleek later, dat hij z’n sleutelbeen had gebroken. Nou, de volgende keer doe ik deze oefening maar even niet.

Ik geef ook les aan een groep met alleen maar meiden. Ik kan me niet herinneren dat we dat vroeger wel eens hebben gehad. ‘t Is best leuk, maar die meiden kunnen wel kletsten, zeg!

Ook geef ik donderdag les. Jeempie, ik moet dan elke keer helemaal in m’n uppie de matten leggen.  Gelukkig helpt de vader van Quincent mij vaak. Laatst had ik ineens een moeder die zomaar de mat opkwam om haar zoontje even tot de orde te roepen. Hij liep een beetje ongemerkt te klieren. Ik dacht: wat gebeurt hier nou? Ik zou wel willen dat we ooit een zaal zouden hebben, waarbij ouders niet langs de mat kunnen zitten. Dat leidt namelijk nogal af.

Nou, ik zou zeggen: tot de volgende keer!

(Waargebeurde verhalen uit een grijs verleden van een senior judoka; gepubliceerd in het clubblad KIAI van JudoVianen in 2004)