Hans Brander 40 jaar bij Judo Vianen

Zoals jullie in deze blog hebben kunnen lezen begon Hans Brander op 8 jarige leeftijd met judo, en liep de eerste les zo met sportschoenen de mat op. Nu alweer 40 jaar later is hij de rode draad door het voortbestaan van Judo Vianen geweest. In deze 40 jaar heeft Hans honderden mensen geënthousiasmeerd voor judo en jiujitsu. Niet alleen als trainer is Hans actief maar ook bijvoorbeeld als coach, bestuurslid, begeleider bij activiteiten, opleiding begeleider, ideeën bus, lolbroek en dan vergeten we vast nog iets!

Afgelopen donderdag was het dan zo ver, we hebben met z’n allen gevierd dat Hans Brander 40 jaar geleden aan onze mooie sport is begonnen. De avond begon om 19:00 met de eerste verrassing voor Hans, er was een groepsles georganiseerd voor hem. Hier konden de leden hem feliciteren en hun meegebrachte bloem geven om daarna aan de les te beginnen.

Aan het begin van de les hebben we als vereniging Hans een foto collage aangeboden met veel groep en activiteiten foto’s van de afgelopen 40 jaar er op! In het midden is nu het logo van Judo Vianen geplaatst, dit is een plek waar Hans de groepsfoto van vandaag met alle judoka’s kan ophangen.

Hans-Brander-jubileum40-03873

Onder leiding van Sandra en Coen zijn alle leden op een jubileum les getrakteerd waarbij Hans natuurlijk centraal stond. Zo zijn we met alle judoka’s gaan Na-Hanzen, hierbij stond Hans voor de groep en alles wat hij doet moet iedereen nadoen. Omdat hans natuurlijk heel goed is in werpen na al die jaren heeft hij zijn kunsten ook laten zien om in minder dan 1 minuut alle aanwezige judoka’s te werpen. Daarnaast kwam de wethouder/locoburgemeester Marcel Verweij langs om Hans te feliciteren met dit jubileum namens de gemeente.

Na de les zijn een groot aantal (oud)leden en (oud)vrijwilligers uitgenodigd om met een receptie Hans nogmaals in het zonnetje te zetten. Sportbar TREK was afgeladen met genodigden.

De voorzitter heeft een mooie toespraak gehouden om Hans te bedanken voor zijn 40 jaar tomeloze inzet voor de vereniging en heeft nog wat verhalen van vroeger naar voren gehaald. Hans heeft om het zo maar te noemen een kleurrijk Judo Vianen verleden. Om deze avond nog meer bijzonder te maken, heeft Judo Vianen besloten om Hans te benoemen als erelid van de vereniging.

Hans-Brander-jubileum40

Donderdagavond kwam ik zoals gewoonlijk bij de dojo aanrijden in de veronderstelling een normale training te geven. Bij aankomst merkte ik echter dat er iets ongebruikelijks aan de gang was. Vanaf dat moment werd de avond voor mij gevuld met de ene na de andere bijzondere ervaring. Deze startte al met een speciale training, waarbij ik tevens een schitterende collage van 40 jaar judo aan foto’s mocht ontvangen. Door de vele, vele bloemen (sommige ook zelf gemaakt), kaartjes en cadeautjes ben ik echt in het zonnetje gezet. Ook van wethouder Marcel Verweij mocht ik de felicitaties en bloemen in ontvangst nemen.

Natuurlijk was toch wel het klapstuk dat ik vervolgens naar de sportkantine werd gedirigeerd waar oud-judoka’s, familie en vrienden stonden te wachten. Sommigen hadden zich zelfs speciaal vrijgemaakt voor deze avond. De mooie speech van onze voorzitter werd afgerond met de overhandiging van een oorkonde voor het erelidmaatschap van Judo Vianen. Daarna kon ik feest gaan vieren met o.a. oud-leden die ik vaak heel lang al niet meer had gesproken. Bijzonder was voor mij ook dat mijn oud-leraar John Vonk er een beetje bij was in de vorm van een witte roos.

Kortom: ik wil iedereen enorm bedanken voor de aanwezigheid, felicitaties en cadeaus. Met name het bestuur wil ik bedanken dat ze dit voor mij mogelijk hebben gemaakt, met daarbij een speciaal dankwoord aan in ieder geval Coen en Sandra die dit allemaal voor elkaar hebben weten te krijgen. Wat een mooie avond om op terug te kijken!!

Groet vanuit een zee van bloemen!!

Hans en Elly Brander

Hans-Brander-jubileum40-04075