Nationale Budodag 2016

11373802_1708904122689358_1605704156_nHans, Sandra en Coen vertegenwoordigde als trainers Judo Vianen op de Nationale Budodag. Senna, Lars en Sam vertegenwoordigden de judoka’s van Judo Vianen in de categorie -12 bij de jeugd. Een kleine, maar hechte groep, waarvan een deel vorig jaar ook op de budodag aanwezig was.

Jeugd

Ochtend clinic door Mark Huizinga en Frank de Wit (-12 judoka’s)

De kids gingen in de ochtend naar een trainingssessie van Mark Huizinga en Frank de Wit, hier werden de judoka’s getrakteerd op een stevige warming-up, diverse uitdagende oefeningen en een lekkere portie judo.

Kinder-persconferentie

Tijdens deze conferentie (die vorig jaar ook was) kunnen de jonge judoka’s vragen stellen aan judo-toppers. Deze keer kon dit aan Olé Bischof, Frank de Wit, Mark Huizinga, Guillaume Elmont en Elisabeth Willeboortse. Senna had van tevoren een vraag bedacht en stelde deze aan de judoka met de meeste ervaring aan de tafel: Mark Huizinga.

“Wat doe je wanneer je moet judoën tegen een judoka die groter en sterker is dan jij?” – Senna Edwards
“Je moet niet proberen net zo sterk of sterker te zijn als je tegenstander, dat gaat dan niet lukken. Je moet snel zijn, slimmer zijn en je aanval inzetten nog voordat hij/zij je stevig vast heeft gepakt. Dan kan je hem/haar verassen.” – Mark Huizinga

Middag programma met diverse spellen

Tijdens de middag was JudoFun4Kids aanwezig met een groot programma aan spellen en oefeningen. Er was onder andere een circuit waaraan de judoka’s deelnamen waarbij ze kleine opdrachten voor een vaste tijd moesten uitvoeren en daar zoveel mogelijk punten bij moesten verzamelen. Hier werd keihard gewerkt en keihard geknokt voor zoveel mogelijk punten. Maar waar hard gewerkt werd, werd ook gelachen en genoten, de judoka’s leken een onuitputtelijke bron van energie te hebben.

Grim Vuijsters praatte de hele middag bij elkaar en was duidelijk hoorbaar door de sporthallen heen.

JudoFun4Kids! Plezier op de mat bij kinderen onder 12 jaar. #budodag

Een video die is geplaatst door Judo Bond Nederland (@judobond) op

 

Senioren

Voor Hans, Coen en Sandra stond een eigen dagindeling op het programma, in de ochtend diverse lezingen en in de middag clinics die gevolgd konden worden.

Lezingen

In de ochtend werden door de drie trainers in totaal drie verschillende lezingen gevolgd. Hans en Sandra waren erg geïnteresseerd in Video Analyse, hoe kunnen we dit inzetten en hoe kunnen we dit gebruiken tijdens de lessen. Niet alleen voor de senioren om hun technieken te verbeteren, maar ook bij de jeugd om ze te inspireren en te motiveren. De komende tijd zullen we af en toe kijken hoe we dit kunnen gebruiken tijdens onze lessen.

Coen zat als eerst bij de lezing Samen de jiujitsusport professionaliseren en ontwikkelen. Dit was een actieve sessie waarbij de input uit het publiek werd gevraagd. De jiu-jitsu sport is breed, niet alleen qua technieken, maar ook bij de wedstrijden zijn er veel diverse vormen waaruit gekozen kan worden. De vraag hier was: “Hoe kunnen we de sport professionaliseren in de hoop op meer bekendheid?”. Het bleek een goede interactieve sessie waarbij de discussie niet uit de weg werd gegaan. We zijn benieuwd wat er met de informatie uit deze sessie wordt gedaan.

De tweede lezing was voor ieder hetzelfde Gereedschap voor bestuurlijke vernieuwers, hier werd in workshopvorm de diversiteit aan besturen bespreekbaar gemaakt en op welke manier je als bestuur vooruit kan gaan en kan blijven inspelen op wat er om je heen gebeurd. Voor ons niet veel nieuws, maar we hebben wel kunnen aantonen hoe wij het doen en hebben daarmee anderen geïnspireerd tot het eventueel aanpassen of bespreken van situaties in hun eigen bestuur.

Clinics

Sandra en Coen hebben de clinic De leraar van de toekomst gevolgd, hier werden diverse trainingsmethoden aangedragen die anders zijn dan de traditionele vormen. Echter zat hier voor ons niet veel nieuws tussen, aangezien wij al veel op een speelse manier het judo aanleren. Onder andere het blind judoën kwam hier in naar voren, zoals we dit recent hebben gedaan en oefeningen die gebruik maken van losse slippen of andere attributen.

Hans volgde als eerst een clinic Brazillian jiujitsu/ Ne-waza jiujitsu waarbij het bevrijden van je eigen been tijdens ne-waza (grond) wedstrijden centraal stond. De tweede clinic van Hans was Budo Totaal, hier kreeg hij in 3 blokken, 3 verschillende sporten voor de kiezen: Judo, Jiu-jitsu en Aikido. Met de eerste twee sporten is Hans goed bekend, maar met het Aikido juist niet. Dit was daarom voor hem het meest interessante en hij heeft hier zeker nieuwe vaardigheden mee geleerd.

Er was heel veel belangstelling voor Olympisch Kampioen Olé Bischof uit Duitsland. Hij was aanwezig bij de kinder-persconferentie en gaf ’s middags een clinic voor de senioren. Hier stond ruim 70 man op de mat om van deze kampioen te kunnen leren.

 

Alle aandacht voor onze speciale gast uit Duitsland Ole Bischof. #budodag #judo #olympisch #kampioen

 

Een foto die is geplaatst door Judo Bond Nederland (@judobond) op

Al met al was het een geslaagde dag, de jeugd judoka’s waren helemaal moe, maar blij met deze toffe dag (net als onze trainers trouwens). Volgend jaar hopen we meer judoka’s enthousiast te krijgen voor dit evenement. Voor de jeugd is deze dag extra bijzonder vanwege alle grote judotoppers die bij elkaar komen om van te leren (en handtekeningen te vragen 😉 ) Dus wij zeggen: Tot volgend jaar!

Bekijk alle foto’s van deze dag hier.