Nationale Budodag 2019

Zaterdag 30 maart was de zevende editie van de Nationale Budodag op Papendal (Arnhem), georganiseerd door de Judobond Nederland.

Met 12 judoka’s in totaal gingen we vroeg op pad naar Arnhem, om 9.30 uur was de opening: met z’n allen een deel van de haka “Ka Mate” uitvoeren (Haka is de naam van een groep ceremoniële dansen van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland). Het rugby team uit Nieuw-Zeeland voert altijd een haka uit voor een wedstrijd, om o.a. hun tegenstanders te imponeren.

De jeugd onder de 18 jaar werd hierna in drie groepen verdeeld en op weg gestuurd naar hun clinics en andere activiteiten. Ton en Sven zaten in de groep -18 en kregen in de ochtend een clinic van Annika van Emden en in de middag een clinic van  Noël Van ’t End en Tornike Tsjakadoea. 

Ruben en David waren te vinden in de categorie -12, in de ochtend hadden zij het Judo&Fun spelprogramma en in de middag een clinic van Guusje Steenhuis, an sich een leuke clinic, maar onze gevorderde judoka’s vonden het niet uitdagend genoeg. O-uchi-gari (binnendoor haken) en een bevrijding op Kesa-gatame (een houdgreep), beide worden regelmatig getraind bij Judo Vianen en waren dus goed bekend.

Jens en Liam zaten bij de -10 en ook zij kregen dezelfde clinic van Guusje Steenhuis, maar dan in de ochtend en gingen in de middag aan de gang met Judo&Fun. 

Marcel, Roel en Tako, de vaders van Liam, David, Jens en Ruben, (& zelf ook judoka’s) waren mee als begeleiding voor de jeugd. 

Hans, Sandra en Coen waren onderdeel van de senioren (18+) en konden zelf een programma samenstellen uit een combinatie van lezingen en trainingen.

Hans
– JBN MJOP Meer Jaren OpleidingsPlan (lezing)
– Themagericht trainen en coachen van pubers (lezing)
– Bootcamp judo (praktijk)
– Ne-waza (praktijk) 

Hans vertelde ons dat zijn ochtendprogramma een klein beetje was tegen gevallen, het MJOP is voornamelijk gericht op het trainen en opleiden van wedstrijdjudoka’s tot aan de top. Iets waar wij op het moment bij Judo Vianen niet veel mee doen. De tweede lezing was meer een workshop waarbij onderling veel overlegd werd hoe er met pubers wordt om gegaan. 

Het praktijk gedeelte was veel interessanter! Bootcamp judo is iets waar de seniorengroepen nu al van hebben mogen genieten, net als het ne-waza gedeelte wat voornamelijk voor het jiu-jitsu was bedacht.

Coen & Sandra hadden samen hetzelfde programma:
– Wedstrijdreglement (lezing) 
– Tuimeljudo plus (lezing)
– Tuimeljudo plus (praktijk)
– Kodomo-No-Kata

“We begonnen met een zeer interessante lezing over de huidige IJF (International Judo Federation) regelgeving bij grote toernooien. Welke regels er nu gelden en hoe scheidsrechters bepaalde technieken beoordelen. Erg interessant en interactief, wij als publiek mochten meedenken en vragen stellen welke meteen behandeld werden. 

Daarna gingen we door met Tuimeljudo Plus, beiden hadden we geen idee wat we er van konden verwachten, maar het bleek heel erg interessant! De lezing én training werden zeer energiek gegeven door Yos Lotens. Hij leert tuimeljudoka’s bepaalde vaardigheden aan die ze volgens de pedagogiek eigenlijk nog niet zouden moeten kunnen. Maar met zijn methodiek totaal geen problemen geeft. Yos bleek alleen zo enthousiast, dat de praktijkles 20 minuten uitliep! Daardoor gingen we het niet meer redden om bij de clinic van het Kodomo-No-Kata (het jeugd-kata) aan te sluiten. Daar hebben we uiteindelijk alleen een deel van bekeken.

Wij vonden het een zeer geslaagde dag en hebben veel geleerd. Een aantal van Yos zijn tips gaan we zeker proberen in de komende tuimellessen!” – Sandra

Volgend jaar is er weer een Nationale Budodag, de trainers gaan er in elk geval weer naartoe, ga jij dan ook mee?