Verslag Nationale Budodag 2022

onderweg naar budodag 2022

Zaterdag 26 maart 2022, na twee jaar geen budodag door alle corona ellende was het nu eindelijk zo ver! Rond 8.30 uur vertrokken we richting Sportcentrum Papendal, Arnhem voor de negende editie van de Nationale Budodag.

Net als ieder jaar heeft de JBN (Judobond Nederland) voor een leuk en divers programma gezorgd. Zo zijn er voor de jeugd clinics van topjudoka en kunnen de volwassenen deelnemen aan lezingen en trainingen/clinics.

De dag werd geopend met Brassband Agogo en een spectaculaire jiujitsu demonstratie. De dagvoorzitters Guillaume en Dex Elmont gaven daarna het startsein om de dag officieel te beginnen. De jeugd nam deel aan de clinics -15/-18 en de trainers zochten hun weg naar de lezingen en trainingen.

De dag zelf

Tako was zo vriendelijk om als chauffeur en begeleider van de jeugd dienst te doen en heeft zijn ervaring van deze toffe dag opgeschreven:

Zaterdag 26 maart was weer tijd voor de Budodag en mocht ik als Senioren Judoka samen met 4 van onze junioren naar Papendal toe. Verzamelen was om 8:30 en gelukkig hielden ze [Ruben, Stan, Sarah & Lynn] het rustig in de auto in het begin, zo kon ik rustig wakker worden. Hoe dichter we bij Papendal kwamen hoe luidruchtiger het werd. Ik was goed wakker toen we arriveerden 🙂 

Tegelijk aangekomen met Sandra, Coen, Hans, Ton en Sven waren we als Judo Vianen groep compleet. Na de benodigde koffie, een swingend welkom van een band met drums en de algemene opening was het tijd voor de eerste clinic van de dag voor de judoka’s.

met de groep op budodag 2022

De eerste clinic was er een van de broers Guillaume en Dex Elmont. Dit werd een ruim 1,5 durende clinic waarbij de Sankaku (toevallig net de donderdag ervoor in de les gehad) alsook een schouderworp werden geleerd. Afgewisseld met kleine randori’s onderling. Goed afgemat was er na afloop tijd voor handtekeningen en foto’s waarna er tijd was voor een lunch. Zelfs als begeleidende judoka was het leuk om de clinic te volgen.

clinic elmont budodag 2022
Sarah, Lynn, Ruben en Stan bij de clinic van Guillaume en Dex Elmont

Na de lunch was het tijd voor de tweede clinic, gegeven door bondscoach Roy Schipper. Na een best pittige warming up (geloof me…ze waren moe!) was het tijd om om een nieuwe kanteltechniek te proberen. Ook voor mij erg leerzaam. Na de clinic was het hier ook tijd voor handtekening en foto’s waarna we nog even gingen kijken bij de Clinic van Michael Korrel om daar een handtekening te scoren.

Eenmaal elkaar weer allemaal gevonden te hebben in de centrale hal was het tijd voor de groepsfoto. Hierna gingen we terug naar Vianen, hoop ervaringen en indrukken rijker maar o zo moe 🙂

Clinic roy schipper budodag 2022

Wat vonden onze judoka er van?

Ruben (-15 & groene band):
Ik vond het super gezellig bij de budodag!! Vooral de clinics waren cool. Ik hoop dat we nog vaker er heen kunnen gaan👍🏽

Coen (+18 & zwarte band):
“Was leuk, volgende keer weer!”

Sven (+18 & bruine band):
“De budodag was erg leuk en leerzaam. De gezelligheid en de saamhorigheid was goed aanwezig! Volgend jaar ga ik zeker weer mee.”

Lynn (-18 & witte band):
“Dit jaar was de eerste keer dat ik mee ben gegaan naar de budodag en ik heb me super erg vermaakt! Ruben vroeg of ik mee ging en ik had eigenlijk niet echt een idee van wat budodag inhield. Hij had het er wel al eerder over gehad, ik wist dat er veel judo was dus ik ging mee.

We gingen in de ochtend met z’n vijven op weg en werden verwelkomt door een hele luide fanfare van een paar mensen. We stonden met z’n alle nog half te slapen, maar waren daarna wel aardig wakker. Als tweede deel van de opening was er een jiujitsu demo en daarna gingen we op pad naar onze eerste clinic van de Elmont brothers.

Foto: dejudofotograaf

Nadat ik half van de trap afviel omdat ik aan het filmen was, gingen we de grote zaal in. Na een zware warming-up hebben we eigenlijk best veel gedaan wat we in de les al een keer geoefend hebben, desondanks was het nog steeds heel leuk. Op gegeven moment moesten we randori doen met onbekende mensen, sinds we daar alle 4 niet heel veel zin in hadden hebben we het lekker met z’n vieren gedaan.

Na de pauze van een uur was het tijd voor onze tweede clinic van de bondscoach. Ik vond deze clinic persoonlijk het leukst. We hebben dan ook veel nieuwe dingen geleerd, van die coole technieken die je dan vaak in wedstrijden ziet. De bondscoach vertelde ons ook dat hij veel wedstrijden heeft gewonnen met de houdgreep die we hadden geleerd, toen ik ‘m dinsdag aan Sven liet zien was ie verbaasd over hoe sterk de houdgreep was.

Nadat de clinic veel te vroeg werd beëindigd was het eigenlijk al bijna klaar. We gingen nog even met z’n allen bij Hans kijken en daarna naar huis. Sandra, Coen, Sarah en ik waren per ongeluk nog langs de McDonalds gekomen dus hadden maar even wat gegeten. Het was echt een hele geslaagde dag en ik heb het heel erg naar mijn zin gehad met iedereen. Ik verheug me nu al weer op volgend jaar!

Sandra (+18 – zwarte band):
“Eindelijk weer een keer budodag! Met een leuk clubje judoka hebben we een hele toffe dag gehad. Als volwassenen hadden we een programma met in de ochtend lezingen en in de middag trainingen, Coen en ik hadden gekozen voor de lezingen ‘Ontdekken en ervaren als uitgangspunt voor leren’ en ‘Plezier in (wedstrijd)judo’. Achteraf leken deze twee lezingen redelijk veel op elkaar, maar ondanks dat toch een paar leuke dingen eruit kunnen halen voor de lessen, waaronder andere manieren van randori starten, jullie gaan het vanzelf merken 😉

In de middag zijn we eerst bij de jeugd wezen kijken, de programma’s voor de jeugd en volwassenen vallen tegelijk, waardoor we eigenlijk mekaar niet in actie zouden zien. We hadden daarom besloten om één training niet te volgen en bij de jeugd te gaan kijken, ook als toeschouwer steek je er altijd iets van op.

sankaku clinic budodag 2022
Hans bij de Sankaku clinic

Als laatst hadden we een clinic ‘sankaku’ op het programma, hier deed Hans ook aan mee. Een sankaku is een driehoeksverwurging die je met je benen uitvoert. De clinic werd gegeven door een BJJ expert, BJJ staat voor Braziliaans JiuJitsu, een vertakking van judo/jiujitsu waarbij de focus voornamelijk in het gevecht op de grond ligt (het ne-waza). Ook deze technieken gaven ons als judoka een paar hele mooie punten die we zeker meenemen in onze lessen.

De dames wilden graag met Coen en mij terug naar Vianen, dat was logistiek het handigste. Als je dan langs een McDonald’s rijdt is de keus snel gemaakt en was het diner op het terras van de McDo.

Al met al een dag die voor herhaling vatbaar is!”

Hier vind je ons foto album met alle foto’s en video’s van deze leuke dag!

groepsfoto budodag 2022
Met z’n allen!