Eindelijk mijn 1e dan behaald – Coen Versluis

Coen heeft 1e dan
Coen heeft 1e dan

De afgelopen jaren zijn Sandra en ik bezig geweest met trainen voor mijn 1e Dan, zoals jullie misschien wel is opgevallen tijdens en na verschillende lessen. Dit alles om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op mijn 1e dan ofwel zwarte band examen! Het 1e Dan examen wordt niet bij de vereniging afgenomen, maar centraal door de Judo Bond Nederland (JBN).

Gisteren was het dan zo ver en mocht ik om 12:15 melden bij de dojo in Wijk Bij Duurstede. Hier wordt door judoka’s die 3e dan of hoger én judoleraar B zijn, je examen beoordeeld of dit voldoet aan de eisen voor 1e dan/zwarte band. Als alles wat je hebt laten zien aan de eisen voldoet, krijg je aan het eind van de examens direct een zwarte band uitgereikt.

Helaas betekent het niet dat als je om 12:15 je meld bij de organisatie, je ook vrij snel daarop het examen kan gaan doen. Na een korte warming up, begon het lange wachten. Tijdens de lopende examens kan je toekijken als deelnemer om te zien hoe anderen het er vanaf brengen. Om 15:45, ruim drie uur later, mocht ik dan eindelijk zelf aan mijn 1e Dan examen beginnen.

Het 1e dan examen

Mijn examen bestond uit 3 delen. Een vast gesteld kata; drie series van drie technieken die links en rechts uitgevoerd moeten worden, vanuit het Nage-No-Kata in Busen stijl. Een deel met een eigen werkstuk bestaande uit staande technieken, om te laten zien hoe goed ik één worp kan doen (in mijn geval Hane-Goshi) en een aantal technieken die door de examen commissie gevraagd werden. Als laatste heb ik een grond werkstuk laten zien rond één techniek (in mijn geval een Sakaku-Jime) en hier ook een aantal technieken die door de examen commissie gevraagd werden.

Omdat we zolang hebben moeten wachten en in de tussentijd niet hebben kunnen eten, waren we beiden aardig leeg. Het kata gedeelte ging goed, mijn balans was goed en Sandra deed als val partner (uke) ook precies wat zij moest doen. Helaas kostte mij dit meer energie dan ik had verwacht. Na mijn eerste werkstuk werd er door de examinator gevraagd of ik even wat wilde gaan drinken (graag!), om zo even op adem te komen. Hierna heb ik mijn examen vervolgd en heb ik iets meer rust gepakt om alles goed af te ronden. Na verschillende vragen van de examinatoren, waarbij ik verschillende staande en grond technieken moest tonen, was het dan even langs de kant gaan zitten en afwachten om het oordeel van de commissie te horen.

Na even kort te hebben gesproken over waarom ik zo buiten buiten adem was, kwam al snel het verlossende woord; Ik ben geslaagd! Na de verschillende felicitaties van mede kandidaten, was het na nog één examen op mijn mat tijd voor de diploma en band uitreiking.

Na zo lang naar 1e Dan examen te hebben toegewerkt, ben ik blij met zo´n mooi einde van 2015!

Bij deze wil ik Sandra Bax als mijn examen/val partner en Hans Brander mijn judo leraar bedanken om mij zo voor te bereiden op het examen!

Coen heeft 1e dan
Coen heeft 1e dan