Zwarte band judo voor Quinten

Afgelopen zaterdag 22 februari werden er in Beverwijk dan-examens gehouden. Quinten wist de examinatoren voldoende te overtuigen van zijn vaardigheid om te slagen voor de 1ste dan zwarte band. Na de diverse kleuren banden (kyu-graden) heeft iedere judoka uiteindelijk de wens om ooit zijn zwarte band (dan-graad) te behalen. De hoogst haalbare dangraad is de 10de dan .

Voorbereiding

Quinten is lid van Judo Vianen en was al geruime tijd zich aan het voorbereiden voor het 1ste dan examen. In het begin bleek het even lastig om geschikte trainingspartner te vinden. Vincent Verhage bleek een juiste match te zijn met een rijk judowedstrijdverleden. Quinten had zich geruime tijd voorbereid op het demonstreren van het nage-no-kata. Dit kata bestaat uit diverse worpen in een vaste omschreven uitvoeringsvorm. Daarnaast komen daar nog diverse worpen en controletechnieken bij die uit beweging worden uitgevoerd.

Door planningsproblemen kon Quinten geen examen doen in zijn eigen district Midden-Nederland. Om die reden werd uitgeweken naar het wat verder gelegen Beverwijk in district Noord-Holland.

Het examen

Quinten startte zijn examen met het kata waar hij zich in het begin even vergiste. Na een nieuwe start wist hij het kata verder goed uit te voeren. Na het kata volgden de diverse worpen die hij met gemak en tempo wist uit te voeren. Als laatste kwamen de grondtechnieken zoals houdgrepen, armklemmen en kanteltechnieken aan bod. Quinten en Vincent voerden deze in hoog tempo uit en wisten alle techniekvragen van de examinatoren goed te demonstreren.

Na het examen kwam na onderling overleg van de examinatoren de uitgestoken hand om Quinten te feliciteren met zijn zwarte band.

Quinten (links) geslaagd voor zwarte band judo