Zwarte band voor Jeroen Martens!

Afgelopen zaterdag 10 juni was het eindelijk zo ver, na een intensieve trainingsperiode mocht Jeroen examen doen voor zijn zwarte band. Het was een warme dag, dus de airco stond al te draaien in de dojo.

Hans Brander, de trainer én uke (trainingsmaatje) van Jeroen was als eerste aanwezig in Helsdingen. Al snel volgden Coen en Sandra, welke onder andere voor het opruimen van de mat als ook het filmen en fotograferen van het examen aanwezig waren.

De examinatoren namens de JBN (Judobond Nederland) waren de heer Ad Rebel (6e dan) en de heer Henny Stomphorst (5e dan) welke al snel binnen liepen.

Jeroen had een Danexamen Aangepast Judo. Dit examen wordt apart ingepland in de eigen dojo van de deelnemer, in plaats van dat deze het examen aflegt op een vaste datum en locatie die bepaald worden door de JBN.

Danexamen Aangepast Judo

Dit type examen is speciaal voor judoka die niet aan het reguliere danexamen kunnen meedoen. Er wordt met dit type examen gekeken naar de mogelijkheden van de kandidaat. Beide soorten danexamens (regulier en aangepast) volgen dezelfde exameneisen, waardoor het niveau gewaarborgd blijft.

Het examen van Jeroen vond plaats in de eigen dojo, een vertrouwde omgeving met weinig nieuwe prikkels. Zo kon Jeroen veel beter zijn concentratie behouden en op zijn eigen tempo zijn judo laten zien.

Katame-no-kata

Jeroen begon zijn examen met het katame-no-kata, een reeks vooraf afgesproken technieken in het grondjudo. Hier is veel concentratie voor nodig, alle handelingen die je moet uitvoeren moeten in een bepaalde volgorde en met een bepaalde flow. Dit deed Jeroen keurig netjes en kreeg direct na zijn kata te horen dat hij voor dit onderdeel geslaagd was.

Technieken

Na het kata was het tijd voor de vrije technieken, de worpen in het staande judo en controletechnieken in het grond-judo. Hier hadden Hans en Jeroen een werkstuk gemaakt, iets wat in het reguliere danexamen niet meer voorkomt, maar wel bij het aangepast danexamen.

Eerst demonstreerde Jeroen een aantal losse worpen, zowel links als rechts. Daarna door met overnames, waarbij Jeroen eerst werd geworpen om daarna nogmaals aangevallen te worden, maar direct de techniek kon overnemen waardoor Hans werd geworpen. Opvolgend kwamen de combinaties, waarbij Jeroen twee technieken achter elkaar moest demonstreren, waarbij de eerste mislukte door een actie van Hans.

Vervolgens gingen Hans en Jeroen het grond judo demonstreren, vanuit diverse spelsituaties naar verschillende controletechnieken, zoals houdgrepen (inclusief bevrijdingen), armklemmen, verwurgingen en sankaku (driehoeksverwurgingen).

Op verzoek van de examinatoren moest Jeroen af en toe iets extra’s demonstreren en ook dit deed Jeroen heel netjes. Het fijne aan dit type examen is dat er echt de tijd wordt genomen voor de kandidaat, een fijne persoonlijke benadering.

Geslaagd!

Na flink zweten en een mooi feedback moment van de examinatoren kwam het verlossende woord er uit: Geslaagd!

Jeroen mocht direct zijn handtekening op het diploma zetten en Hans mocht de zwarte band bij Jeroen omknopen.

Jeroen, van harte gefeliciteerd, je hebt het verdiend!