Het Ne-waza Toernooi

Elk jaar in maart/april houden wij het Ne-waza Toernooi voor onze eigen leden.
Dit toernooi is voor Judo Vianen judoka van 6 t/m 14 jaar.

Dit toernooi speelt zich voor het grootste deel af op de grond (in ne-waza), eenmaal op de grond na een worp of iets dergelijks, dan blijf je op de grond verder judoën.

Je moet twee ippon scoren om te winnen, of de ander laten afkloppen d.m.v. een verwurging. Na elke ippon starten de judoka in ‘voordeelpositie’, degene die gescoord heeft mag op de knieën en de ander in bok-positie. Vanaf hier gaat de partij dan verder. Bij maté zonder score gaan de judoka tegenover elkaar op de knieën verder.

Ne-waza toernooi

De regels van het Ne-waza Toernooi

 • De judoka gaan maximaal twee minuten met elkaar de strijd aan, de tijd pauzeert bij mate, het gaat dus om zuivere speeltijd.
 • Vanaf 8 jaar zijn verwurgingen / omstrengelingen toegestaan, hier kiest de judoka zelf voor of ze dit tijdens de partij willen toestaan, zodra één judoka nee zegt zijn verwurgingen voor die partij uitgesloten.
 • Vanaf 12 jaar zijn sutemi (offerworpen) toegestaan
 • Vanaf 15 jaar zijn armklemmen toegestaan
 • In tegenstelling tot reguliere judowedstrijden, mag een judoka de benen van de ander vastpakken om te werpen.

 • Om te winnen moet je twee ippon verdienen, in tegenstelling tot één.
 • Na een ippon (te verdienen door 2 waza-ari te scoren, of door de ander helemaal op de rug te werpen, of door een houdgreep 20 tellen vast te houden of door overgave).
 • Na een ippon gaat de partij verder vanuit een voordeelpositie: de scorende judoka krijgt voordeel, de tegenstander gaat in bok positie zitten voor het vervolg van de partij.
 • Een waza-ari kan je scoren door de tegenstander op de zij te werpen (zonder arm tussen mat en judoka) of door een houdgreep tussen de 10 en 19 seconden vast te houden. Twee waza-ari veranderen in een ippon.
 • Een houdgreep telt alleen wanneer de judoka onderop met de schouders op de mat ligt en de benen van de judoka bovenop niet zijn omvat.

 • Na overgave door afkloppen verdient de andere judoka een ippon. Dit kan na een verwurging of armklem, maar ook bij een houdgreep. Afkloppen gebeurt alleen wanneer de judoka écht niet verder kan, bijvoorbeeld bij pijn of wanneer een klem of wurging goed zit.
 • Er kunnen straffen (shido) worden uitgedeeld voor niet actief deelnemen aan de partij (niks proberen of op je buik blijven liggen), na een straf krijgt de ander voordeel en gaat de partij verder vanuit de voordeelpositie.
 • Je kunt maximaal 3 straffen krijgen, bij de 3e straf eindigt de partij en verliest de judoka welke 3 straffen heeft.

Punten verdienen

Binnen de wedstrijden van Judo Vianen kan je punten verzamelen voor oorkondes en uiteindelijk een bokaal. Elke 50 punten is een oorkonde waard. Je krijgt een oorkonde bij 50, 100, 150, 200, 250 en 300 punten. Bij 500 punten ontvang je een bokaal.

Deelname aan een Judo Vianen toernooi is al genoeg om 10 punten te verdienen. Daarnaast kun je ook bij elke wedstrijd punten verdienen. Hoeveel punten dat zijn, dat kun je hieronder zien:

Verloren0 punten
Gelijkspel1 punt voor beide judoka
Gewonnen met waza-ari7 punten
Gewonnen met ippon10 punten

Hieronder een impressie van dit toernooi

Hier lees je oudere berichten over het ne-waza toernooi

Over ons

Bij Judo Vianen gaat  het vooral om de sportieve en (sociaal) vormende elementen van judo. Daarnaast is er veel aandacht voor het plezier dat de judoka’s met elkaar kunnen hebben.

Ieder jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor onze leden buiten de standaard lessen. Afgelopen jaren hebben we onder andere kerstontbijt, zwemmen, judokamp, sinterklaas toernooi en verschillende andere toernooien georganiseerd.

Lees meer >

JBN-keurmerk- correct (zonder jaartal

Locatie dojo