Examens

Tweemaal per jaar, in januari en juni zijn er examens.

Wanneer je onder de twaalf jaar bent doe je tweemaal per jaar examen: in januari en in juni. Je neemt dan deel aan de zogenaamde slipexamens. Ben je ouder dan twaalf jaar, dan doe je alleen in juni examen voor een volgende band. Vanaf 12 jaar krijg je dus geen slippen meer aan de band, maar doe je in overleg met de trainer examen voor de volgende kleur band.

Een slip is een deel van een band om de stapjes naar de volgende band kleiner te maken. Bij Judo Vianen betaal je geen examengeld. Je ontvangt gratis een slip of – als je zover bent  – een dunne band. Wil je graag een dikkere band, dan kun je die zelf aanschaffen via onze site.

Train je twee keer? Dan krijg je vanzelf te horen in welk uur jij examen moet doen. Indien je liever in het andere uur examen doet, kan je dit met jouw trainer overleggen.

Toeschouwers zijn tijdens de examens van harte welkom!

Lees ook dit artikel: Hoe werkt het met de slippen en banden.

Tuimel judoka's

De tuimelaars (4-5 jaar) doen ook examen voor een volgende slip. Echter, omdat zij zo jong zijn, gaan zij per halve slip omhoog. Pas wanneer een judoka geen tuimeljudoka meer is, verdient deze per examen 2 slippen, aan elke punt van de band één.

Bij de tuimelaars krijgen ze bij een goed examen één slip, voor aan één uiteinde van de band. Bij een volgend examen kunnen ze dan de tweede slip verdienen.

Slip overslaan

Als je examen doet en daarbij goed je best doet, ga je één kleur slip omhoog (zie schema hierboven). Maar mocht het zo zijn dat je snel vooruit gaat, serieus traint tijdens de lessen en daarmee laat zien dat je het judo begrijpt. Dan kun je een slip overslaan. Echter, dat gebeurd niet heel vaak, dus als je een slip overslaat, mag je heel erg trots zijn!

Eén of twee keer per jaar examen?

Je trainer kijkt elke keer of je al zover bent dat je voor het examen kunt opgaan of beter nog een half/heel jaar kunt wachten.

Uiteraard is het een vaardigheidsexamen (dus geen theoretisch examen), maar ook jouw presentatie/houding als judoka/jiu-jitsuka tijdens de lessen telt mee.

Judobond registratie

Als je een nieuwe band (kyu) hebt behaald, dan zorgen wij ervoor dat deze bij de Judobond Nederland wordt geregistreerd. Je moet er wel zelf om denken je judopaspoort mee naar het examen te nemen, zodat de trainer je nieuwe graduatie in je paspoort kan noteren.

Exameneisen

Hier kun je de exameneisen downloaden die zijn opgesteld door de Judobond. Dus wil jij weten wat je moet kunnen voor de volgende kleur band? Download dan snel de goede kaart hieronder.

Over ons

Bij Judo Vianen gaat  het vooral om de sportieve en (sociaal) vormende elementen van judo. Daarnaast is er veel aandacht voor het plezier dat de judoka’s met elkaar kunnen hebben.

Ieder jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor onze leden buiten de standaard lessen. Afgelopen jaren hebben we onder andere kerstontbijt, zwemmen, judokamp, sinterklaas toernooi en verschillende andere toernooien georganiseerd.

Lees meer >

JBN-keurmerk- correct (zonder jaartal

Locatie dojo