Het poulesysteem bij judo

Bij onze eigen toernooien (en bij het Instaptoernooi) wordt er gebruik gemaakt van het poulesysteem. Het poulesysteem zorgt er voor dat alle judoka tegen elkaar komen te spelen. In tegenstelling tot het afvalsysteem, waarbij je als je de eerste partij verliest, meteen klaar bent en niet meer kan judoën.

Nadat de poules zijn samengesteld door de wedstrijdcommissie komen de namen op ons pouleformulier te staan. Poules kunnen bij ons uit 3, 4, of 5 judoka’s bestaan. Kleiner dan 3 is geen poule meer en met meer dan 5 zijn er teveel wedstrijden om te spelen binnen de gestelde tijd.

Hoe werkt een poulesysteem?

Alle judoka’s binnen een poule judoën tegen elkaar, na elke partij wordt op het formulier de eindscore ingevuld. De verliezer krijgt altijd nul punten en de winnaar krijgt het aantal gescoorde punten. Bij een Ippon zijn dat er 10, bij wazari 7 en bij een scheidsrechtersbeslissing 1 punt. Het maakt trouwens niet uit hoeveel wazari een judoka scoort, hij krijgt bij winst altijd 7 punten, ze tellen dus niet bij elkaar op.

poule-jv

Oorkondes

Voor het bemachtigen van een oorkonde worden alle punten van de partijen bij elkaar opgeteld. Deelname geeft altijd 10 punten, plus alle punten die de judoka uit de wedstrijden heeft gehaald, zorgen voor een totaal. Dat totaal wordt na elk toernooi bij elkaar opgeteld en per 50 verdiende punten krijgt de judoka een oorkonde.

De punten die je verdient op een instaptoernooi tellen alleen op bij de punten van andere instaptoernooien, deze zijn georganiseerd door de JBN. Punten die je bij ons haalt tellen alleen bij punten van onze eigen toernooien op (Sinterklaas Randori, Brander Ne-waza Toernooi en de Clubkampioenschappen).

Op een instaptoernooi stopt deze puntentelling bij 250 punten, bij ons kan je net zo lang doorgaan tot je 15 jaar oud bent of 1000 punten hebt behaald (en dat is tot op heden nog niemand gelukt).

17353648_1811573809164285_1225069483199091549_n

Hoe werkt het tijdens de clubkampioenschappen als er prijzen gewonnen kunnen worden?

Als alle judoka’s tegen elkaar hebben gespeeld worden de scores bij elkaar opgeteld. Dit kan resulteren dat een judoka die 1 partij wint met een ippon en 1 partij verliest (10 punten winst + 0 punten verlies = 10 punten), verliest van iemand die twee partijen heeft gewonnen met wazari (7 punten per partij = 14 punten).

Bij onze clubkampioenschappen is het zo, wanneer twee judoka’s hetzelfde puntenaantal hebben behaald aan het eind van de poule wedstrijden, dan moeten zij nog een extra wedstrijd spelen tegen elkaar om de daadwerkelijke winnaar aan te wijzen. De verliezer komt automatisch op plaats 2 en de overige judoka’s op plaats 3 en de troostplaatsen.

SONY DSC
SONY DSC