Het wassen van je judopak (en je band)

Wanneer je een judopak koopt (soms met band erbij) is dat iets heel gaafs. Een ongekreukt, glad en strak pak. De eerste keer aan tijdens een training voelt geweldig, nieuw katoen wat nog stroef is bij elke beweging en soepeler wordt met elke stap die je zet. Aan het eind van de les zit het pak zo goed als gevormd naar jou, fijn.

Maar na de les kom je thuis en moet je het pak wassen voor je naar de volgende training kan, dat is wel zo fris voor je mede-judoka’s. Elk judopak heeft een wasvoorschrift wat je vertelt hoe je het pak precies moet wassen. Over het algemeen op 30 graden en niet in de droger. Heter wassen of toch in de droger doen zorgt er voor dat je pak verder kan krimpen dan de bedoeling is. Pakken krimpen na aanschaf gemiddeld 1 tot 2 centimeter. Wassen op 40 graden kan, maar allen als je het pak een aantal keren op 30 graden hebt gewassen.

In de droger doen is taboe, hierdoor heb je niet alleen de kans dat je pak verder krimpt, maar hierdoor slijt je pak ook nog eens veel sneller dan normaal. Wat betekent dat je er minder lang mee kunt doen, dat is zonde!

Moet ik ook mijn band met mijn pak mee wassen?

Nee, je wast je band niet mee met je pak. Wanneer je een witte band bij een wit pak wast kan er niks mis gaan, maar stel dat je een oranje band bij je witte pak wast… Dan heb je zo maar kans dat er een oranje gloed in je pak komt. Mocht dat nou niet gebeuren, heb je wel de kans dat de kleur (flink) vervaagt van je band en/of slip totdat het lijkt alsof je weer witte band bent, niet handig.

Als je toch je band wilt schoonmaken, kan je dit doen door deze als handwas te behandelen. Handwarm water en azijn, eventueel met wasmiddel. Dat zorgt er voor dat de band niet verkleurd en toch schoon wordt. Laat de band daarna uithangen om op te drogen. Dit duurt uiteraard best lang, dus niet te dicht op een volgende training doen. Mooi klusje voor een vakantieperiode. Nog steeds kan door het wassen de kleur iets vervagen, maar hij zal nooit zo hard slijten als in een wasmachine.

Daarbij moeten we wel melden dat elk pak anders is en elk pak een eigen wasvoorschrift heeft. Elk pak reageert weer anders op wassen, dat ligt aan de stof en de afwerking die de fabrikant/leverancier heeft gekozen. Houd je aan het wasvoorschrift en was geen kleuren mee met je witte pak.