Jiu-jitsu groep traint met random attacks

SONY DSCJudo Vianen kent al enige jaren naast het judo ook een jiu-jitsu groep. Dit is een kleine groep enthousiaste beoefenaren van 15 jaar en ouder. Tijdens de les worden verschillende facetten van het jiu-jitsu getraind.

Eén van de onderdelen is het Ebo-no-kata die uit vaste groep van vier series van technieken bestaat. Dit kata dient in z’n geheel voor de bruine band te worden beheerst. Voor de andere banden dienen delen van dit kata te worden beheerst.

Fighting System

Naast het ebo-no-kata wordt ook het fighting-system getraind. Dit is een wedstrijdvorm dat zich het beste laat omschrijven als grofweg een mengeling van een karate- en judo wedstrijd.

In deze vorm zijn niet alle technieken in het jiu-jitsu toegestaan omdat deze simpelweg te gevaarlijk en blessures kunnen veroorzaken. Eén van de basisvoorwaarden van het beoefenen van jiu-jitsu is dat het veilig moet zijn voor de beoefenaren.

Random Attacks

Het hele scala aan jiu-jitsu technieken evengoed te beheersen is niet de weg, maar juist een keuze maken en deze technieken in allerlei situaties kunnen toepassen. Een manier om dit goed te kunnen trainen in een competitievorm zijn de zogenoemde ‘random attacks’.

Hierbij krijgen de aanvallers van twee koppels van te voren de aanval op een foto te zien. Vervolgens wordt deze aanval uitgevoerd, voorafgaand aan een armbeweging zodat de verdediger weet wat voor type aanval (omvatting, trap/stoot, worp of wapen) er komt. De verdediger dient zich zo goed mogelijk te kunnen verdedigen. Hieronder zie je vier, van de in totaal 40, foto’s.

2015-03-04_1011

Deze demonstrerende vorm wordt vervolgens door drie scheidsrechters beoordeeld op reactiesnelheid, variatie, techniek, en realistische uitvoering.

De verwachting is om deze wedstrijdvorm in plaats van de fighting-vorm uit te voeren op de clubkampioenschappen. De jiu-jitsuka’s van Judo Vianen zijn zeer tevreden over deze vorm van trainen van jiu-jitsu technieken.

We hebben onderstaand filmpje gevonden van het EK Random Attacks in 2014. Dit geeft een goed beeld hoe deze wedstrijden er aan toe gaan.