“Oprecht bijv.naamw. zonder andere bedoelingen dan je laat merken”
Bovenstaande tekst komt uit het woordenboek, maar wat is oprechtheid nu eigenlijk.
Oprechte mensen geven hun mening, reageren op interne (eigen) verwachtingen en niet op verwachtingen van buitenaf, kiezen hun eigen pad, zijn niet bang voor mislukking, zijn niet bang om hun fouten toe te geven, veroordelen andere mensen niet en hebben een gezonde eigenwaarde.
Je kunt groeien in oprechtheid, binnen het judo leren we dat fouten maken normaal en helemaal niet erg is, ook als je hier soms een beetje MOED voor nodig hebt, je leert vallen en opstaan. Als je een foutje maakt leer je om dat in te zien, toe te gaan geven en er wat mee te doen, maar ook als een ander een foutje maakt, durf je diegene daar netjes op te wijzen en deze te helpen het te verbeteren. En dan is dit maar een heel klein stukje uit wat oprechtheid nu precies is.
Oprechtheid staat heel dicht tegen eerlijkheid aan, maar het is nét een beetje meer dan alleen eerlijkheid. Er zit een stukje gevoel bij. Oprechte mensen hebben respect voor anderen laten je niet zomaar vallen (figuurlijk, maar ook letterlijk op de mat), staan voor je klaar, zijn behulpzaam, zeggen waar het op staat en komen hun beloftes na.
Zoals je ziet bevat oprechtheid heel veel eigenschappen die het één geheel maken.