Morele Code – 5. Bescheidenheid

“Bescheidenheid siert de mens”

Bescheidenheid is een complex begrip, waar denk je aan bij bescheidenheid: geloofwaardigheid, sympathie en beleefdheid. Eigenlijk heel erg positief, maar bescheidenheid heeft ook negatieve kanten als zwakte en onzekerheid. Eigenlijk is bescheidenheid een eigenschap die je op de goede momenten moet gebruiken en niet altijd de overhand moet laten nemen.

Neem eens het volgende voorbeeld van judoka Yuki, Yuki is in de lessen altijd to-the-point, luistert, helpt, kent elke techniek (ook al gaan ze nog niet allemaal even goed) en is de judoka waar iedereen wel mee wilt judoën, Yuki is echter niet de judoka die altijd op de voorgrond staat maar een stille kracht, die meer op de achtergrond functioneert. 

Maar nu moet Yuki examen doen en het lukt maar niet om te laten zien hoe goed deze kan judoën, Yuki laat onzekerheid zien en je merkt dat Yuki het idee heeft het niet te kunnen, terwijl het anders wel zo goed gaat, zeker als jullie samen judoën. 

Het kan wel eens zijn dat Yuki te bescheiden is en het moeilijk vindt om te laten zien hoe goed het judo normaal gesproken gaat. Dat is zonde, dit kan ten koste gaan van je zelfvertrouwen, want je omgeving ziet nu niet wat je daadwerkelijk kan en kunt. Waarom doe je het dan? Omdat je het waarschijnlijk niet vind kunnen om met je kwaliteiten “te koop” te lopen, helaas wordt je daardoor bijna onzichtbaar. 

Wees dus bescheiden over de dingen die je minder goed kunt en wees eerlijk en zichtbaar met de dingen die je wél goed kunt, wees zichtbaar met jouw kwaliteiten, dan zal je zelfvertrouwen gaan groeien en krijg je nóg meer plezier in je sport/werk/leven.