Morele code – 7. Zelfbeheersing

Zelfbeheersing is het vermogen om rustig te blijven als je geëmotioneerd bent.

Voor een judoka is zelfbeheersing een belangrijke eigenschap, eentje waarmee je professionaliteit en rust kunt uitstralen, maar ook respect, eer en vriendschappen mee kunt krijgen. 

Wanneer je tijdens een training of een wedstrijd een tegenslag krijgt, denk hierbij aan pijn of verliezen van een partij die je graag had willen winnen, is het goed om jezelf op dat moment te kunnen beheersen. Door niet je emoties (boosheid, verdriet, enz) de overhand te laten nemen en misschien iemand anders daardoor pijn te doen.

Op die manier kun je het respect van de mensen om je heen krijgen; ‘Zo, dat was vast zwaar voor diegene, knap dat die zo rustig bleef’

Natuurlijk is er altijd plek voor jouw emoties, je hebt een gevoel en dat gevoel mag er zijn. Wat je vervolgens met dat gevoel doet bepaalt of je zelfbeheersing hebt. Ben je zo boos dat je de ander het liefst wilt slaan of schoppen? Zelfbeheersing is het niet gaan slaan en schoppen, maar het juist uit te praten.

Niet iedereen is meteen heer en meester in zelfbeheersing. Daar kan je op oefenen. Door handvatten te krijgen tijdens verschillende situaties. In de judoles spreken we soms met een judoka af, dat wanneer een situatie teveel voor diegene wordt en de zelfbeheersing dreigt weg te vallen, dat de judoka zelf uit de situatie stapt om erger te voorkomen. Wanneer de rust dan is wedergekeerd kunnen we het er nogmaals over hebben.

Dit zijn voorbeelden van emotionele zelfbeheersing, maar zelfbeheersing zien we ook terug tijdens het beoefenen van de sport. Wanneer je een ander moet werpen, is het fijn als je de ander rustig kunt werpen als dat nodig is. Je kunt je krachten beheersen. In het grondgevecht is het fijn als je een omstrengeling of armklem goed en voorzichtig kan aanzetten. Je kunt je motoriek beheersen.

Zelfbeheersing oefenen kan alleen als je kunt luisteren naar jezelf, wat voel ik en hoe kan ik daar mee om gaan. Wij helpen de judoka die dat nodig hebben en helpen hen om zichzelf te leren kennen en zichzelf te leren beheersen, op alle vlakken.