Vooruitblik op 2019-2020

Soms is het leuk om te horen wat er zich achter de schermen afspeelt van jouw vereniging, daarom hebben we vanuit de technische commissie (de trainers) een vooruitblik op het nieuwe seizoen geschreven.

Dan-examens

Bij de senioren wordt er hard gewerkt aan het behalen van die felbegeerde zwarte band, afgelopen seizoen is Sandra geslaagd voor haar 2e Dan en hebben Jan en Dimitri een poging gewaagd tot het behalen van hun eerste dan. Jan bij jiu-jitsu en Dimitri bij het judo. Helaas voor beide heren hebben ze het examen niet gehaald.

Komend jaar is het plan dat Jan en Dimitri hun her-examen gaan doen, gelukkig hoeven zij alleen de onderdelen waarop ze gezakt zijn opnieuw te doen, dus niet het gehele examen.

Verder is het plan dat Quinten zijn 1e Dan judo gaat halen en dat Vincent en Jeroen hun judo dan-examen gaan inplannen.

Kort gezegd hopen we dat er over een jaar een aantal nieuwe zwarte veters bij Judo Vianen rondlopen.

Lessen

De judo op dinsdag is terug!

Nadat de dinsdag groep afgelopen seizoen erg gekrompen was en deze groep bij de donderdag is gevoegd, hebben we dit seizoen weer genoeg judoka’s om de groep te kunnen vullen!

Sandra en Sven gaan de groep samen opzetten, zo heeft Sven ook extra training voor zijn opleiding tot Judoleider (verderop in het artikel lees je hier meer over). Uiteraard zal je Coen ook regelmatig in het uur erbij zien lopen.

Tuimeljudo

Afgelopen seizoen hebben Coen en Sandra op de Nationale Budodag een clinic Tuimeljudo-Plus gevolgd bij Yos Lotens, dit is zeer goed bevallen en bevat hele leuke lesmethoden die wij komend seizoen willen gaan toepassen in de lessen. Het is vooral aanvulling op hetgeen wij al doen én bevat onder andere leren omgaan met emoties, hoe je moet doorzetten en het aanleren van essentiële bewegingen en omgangsvormen voor het judo.

Over de exacte details kunnen we nog geen uitspraak doen, dat zal een verassing zijn 😉

Kodomo-no-kata

Iets waar we het afgelopen jaar een start mee hebben gemaakt is het jeugd-kata. Dit is een kind-vriendelijke vorm van het nage-no-kata, een kata wat je met je dan-examen kunt demonstreren.

Een kata is een serie van technieken die volgens vaste regels wordt uitgevoerd. In dit specifieke geval gaat het om 3 series van 3 worpen, welke op basis van leeftijd en niveau steeds gedetailleerder en complexer worden, zodat de omschakeling naar het nage-no-kata héél klein is en er voor het dan-examen weinig nieuws geleerd hoeft te worden.

Deze statische vorm van het judo zal het komende jaar ook zeker terug gaan komen in de jeugd-lessen.

Nieuwe exameneisen

Vorig jaar heeft Sandra nieuwe exameneisen ontwikkeld voor Judo Vianen, deze hebben we vorig seizoen naast de eisen van de Judobond gebruikt voor het afnemen van de examens. Dit is heel goed bevallen en betekent dat we hier mee verder gaan.

Zodra Sandra de tijd heeft komen hier kaarten voor die jullie tijdens de les kunnen gebruiken én het plan is om een online omgeving in te richten waar je meer informatie over de technieken kunt vinden.

Opleidingen

Judoleider

Qua kennis blijven we niet stil zitten, Sven heeft zich afgelopen seizoen ingeschreven bij de Judobond voor de opleiding tot Judoleider. Dat is dezelfde opleiding die Coen heeft gevolgd in 2017-2018.

Sven gaat het komende jaar samen met Hans en Sandra zichzelf ontwikkelen tot judoleider, zodat hij zelfstandig lessen kan en mag geven.

Clubscheidsrechter

Daarnaast gaan we onze trainers en aantal senioren opleiden tot club-scheidsrechter. Dit is een officiële training van de judobond en zorgt er voor dat de kwaliteit van onze scheidsrechters omhoog gaat en we nóg beter de wedstrijden kunnen begeleiden bij onze interne toernooitjes (niet het instaptoernooi).

Toernooien

Nieuw type toernooi buiten de deur

Er komt een nieuw toernooi aan komend seizoen, vanuit de Judobond wordt het randori-toernooi groter getrokken en zullen een aantal clubs uit de regio dit toernooi gaan organiseren. Uiteraard zullen ook wij hier aan gaan deelnemen.

Dit toernooi heeft dezelfde regels als ons eigen Sint-Randori Toernooi, waarbij de judoka’s zelf bepalen wie de winnaar is van de partij (met hulp van de waarnemer indien nodig).

Ne-waza toernooi

Verder zijn we voor het ne-waza toernooi, wat altijd in het voorjaar plaatsvindt, aan het kijken hoe we de regels wat kunnen aanpassen zodat het niet alleen uitdagender wordt, maar ook wat weg krijgt van BJJ (Braziliaans Jiu-Jitsu) én toch aan blijft sluiten op het judo wat de kinderen leren. Doordat we het meer op het BJJ willen laten aansluiten kan het toernooi later ook opengesteld worden voor de oudere judoka’s & jiu-jitsuka’s van onze vereniging.