Judo

Bij Judo Vianen kan je vanaf 4 jaar judolessen gaan volgen. Maar je kunt op elke leeftijd bij ons instromen, zelfs als je twijfelt of je misschien “te oud bent” om te starten.

Via het contactformulier kan je jouw kind of jezelf aanmelden voor de judolessen of eventuele aanvullende informatie opvragen. Natuurlijk kan je ook bij aanvang van de les langskomen in de dojo.

Tuimeljudo
Voor de allerkleinsten van de vereniging, van 4 en 5 jaar oud, op zaterdagochtend. Deze judoka’s leren bewegen op allerlei verschillende manieren binnen de beleving van het kind. Daarnaast krijgen ze de beginselen van vallen, rollen, sturen en het respectvol met elkaar stoeien.

Jeugdjudo
Van 7 tot en met 10 jaar, hier leren de kinderen vallen, rollen, houdgrepen en worpen. Dit alles op een speelse en respectvolle manier.

Junioren & Senioren judo
Junioren vanaf 10 jaar trainen en senioren van 16 jaar en ouder. Voor de hogere banden is het mogelijk om op dinsdagavond te trainen voor de zwarte band.

Wedstrijdjudo
De judoka’s met meer ervaring kunnen een extra uur training krijgen. De focus hier ligt op conditie, herhalen van de geleerde technieken en het toepassen van deze technieken binnen wedstrijden.

Tuimeljudo

Tijdens de tuimellessen leren kinderen spelenderwijs vertrouwd te raken met het vallen. De lessen worden op fantasierijke wijze aangeboden en sluiten aan op de belevingswereld van het kind.

Grondbeginselen van het bewegen, zoals kruipen, rennen, rollen, vallen en natuurlijk weer opstaan, worden spelenderwijs aangeleerd. De oefeningen hebben een positief resultaat op de motorische ontwikkeling van het kind.

De nadruk ligt op het hebben van plezier in het bewegen en het op een respectvolle manier leren omgaan met elkaar. Kinderen raken vertrouwd met het stoeien, waarin ze al hun energie kwijt kunnen. Het tuimelen vormt dan ook een prima basis voor de jeugdjudolessen.

Onze lessen

Een tuimelles duurt 45 minuten en is geschikt voor kinderen van 4 en 5 jaar.
De lessen worden gegeven op de zaterdagochtend. 

Zodra een tuimeljudoka 6 jaar wordt, gaan we samen met de ouders kijken wanneer deze door kan stromen naar jeugdjudo.

Klik hier voor de actuele lestijden.

Onze lessen zijn een combinatie van TuimeljudoPlus en onze eigen lesmethoden. Onze tuimeljudo trainers zijn geschoold tot TuimeljudoPlus docenten bij de JBN (JudoBond Nederland).

Jeugdjudo

Judo zorgt ook voor een gezond en sterk lichaam. Dit komt, omdat je tijdens een judoles veel verschillende spieren gebruikt. Er zijn eigenlijk maar weinig spieren die je niet gebruikt. En je bent tijdens de judoles natuurlijk de hele tijd in beweging. Zo train je dus je hele lichaam en leer je er ook mee om te gaan. Je verbetert je coördinatie, je evenwicht en je gevoel voor ruimte, want je bent vaak aan het rollen en aan het stoeien.

Ook heeft judo een goede invloed op het sociale vlak, want je kunt elkaar natuurlijk niet zomaar op de grond gaan werpen. Daarnaast is judo een veilige sport en dat willen we ook graag zo houden.

Je hebt je dus aan een paar duidelijke regels te houden. Deze worden ook tijdens de les nageleefd. Plezier in het judo vinden wij daarbij erg belangrijk.

Kom gerust eens meedoen want de eerste twee lessen zijn geheel vrijblijvend en kosteloos. Heb je nog geen judopak, geen probleem. Als je een joggingbroek of soortgelijks meeneemt hebben wij wel een judojasje met band voor je te leen.

Onze lessen

Een reguliere jeugdjudoles duurt 60 minuten en is geschikt voor kinderen van 6-10 jaar. 

Klik hier voor de actuele lestijden.

Onze trainers zijn bevoegd om les te mogen geven aan de jeugd en staan geregistreerd bij de Judobond Nederland (JBN) met hun respectievelijke opleiding(en).

Junioren- en seniorenjudo

Juniorenjudo is voor tieners van 11 tot en met 15 jaar, seniorenjudo is voor iedereen van 16 jaar of ouder. Als je 16 jaar bent, stroom je automatisch door naar de senioren. In deze groep ga je verder met je techniek en vaardigheden en heb je de mogelijkheid om je voor te bereiden op het examen voor je zwarte band. Er is zelfs een zogenaamde dan-training voor judoka’s die hier extra voor willen trainen.

Ook degenen die nog nooit judo hebben beoefend, vinden makkelijk hun weg in deze groep. Of het nu ouders zijn van judoka’s die het tijdens het stoeien niet meer van hun kinderen kunnen winnen, of mensen die het leuk vinden om te gaan judoën … iedereen is van harte welkom!

Het niveau binnen de groepen lopen uiteen van beginner tot vergevorderde. Je traint vaak met iemand van je eigen niveau en leeftijd, maar dit is zeker niet altijd het geval en dat maakt het zeker interessant en afwisselend.

Judo is een hele intensieve sport, omdat je veel moet duwen, tillen en trekken aan je tegenstanders. Daardoor ben je dus de hele les met elkaar bezig. Je leert allerlei verschillende worpen en kanteltechnieken, zodat je het van je tegenstanders kunt winnen in de ‘randori’. Dit zijn oefenwedstrijdjes die aan het einde van iedere les worden gedaan. zodat je jezelf nog even helemaal kunt geven.

Onze lessen

Een reguliere junioren judoles duurt 60 minuten en een senioren judoles duurt 90 minuten.

Klik hier voor de actuele lestijden.

Onze trainers zijn bevoegd om les te mogen geven aan de jeugd en staan geregistreerd bij de Judobond Nederland (JBN) met hun respectievelijke opleiding(en).

Wedstrijdjudo

ls je een tijdje aan judo doet, kun je ook aan wedstrijdjes mee gaan doen. Je begint bij ons eerst aan de zogenaamde ‘randoritoernooien’. Dit zijn toernooitjes die we op een zaterdagochtend alleen binnen de eigen club houden. Je ervaart dan hoe het is om judo in een wedstrijd te beoefenen.

Wil je meer weten over de regels bij judo wedstrijden, kijk dan hier.

Instaptoernooi

Als je vervolgens wat meer ervaring hebt, ga je naar het ‘instaptoernooi’. Hieraan mag je meedoen als je nog geen 12 jaar bent en hooguit de witte of gele band hebt. Aan dit toernooi, dat buiten de vereniging wordt georganiseerd door de Judobond Midden-Nederland, doen allemaal judoka’s mee die weinig ervaring met wedstrijden hebben. De deelnemende judoka’s moeten dan punten zien te halen. Deze punten kun je halen door deel te nemen aan de wedstrijdjes; extra punten kun je verdienen door te winnen. Voor elk 50-tal behaalde punten ontvang je een oorkonde. Als je een groot aantal punten hebt behaald, ga je door naar de “grotere” toernooitjes in de omgeving. Op toernooien buiten de vereniging is er altijd wedstrijdbegeleiding van Judo Vianen aanwezig. Wil je meer lezen over het instaptoernooi in Vianen, klik dan hier.

Niet verplicht, wel slim

Wedstrijddeelname is niet verplicht, maar door aan wedstrijden mee te doen, wordt je judotechniek nog beter. Bij Judo Vianen hebben we geen speciale wedstrijdgeoriënteerde training, maar is het een onderdeel van de standaard lessen, zo krijgt iedereen evenveel oefentijd.

Mocht het zo zijn dat je veel talent hebt, dan blijf je bij de club, maar kunnen we er wel voor zorgen dat je met behulp van andere organisaties (o.a. Top Judo Utrecht) toch verder kunt groeien.

Wanneer mag je meedoen?

Als je naar ons idee zover bent dat je aan wedstrijden zou kunnen deelnemen, ontvang je daarvoor vanzelf een uitnodiging via onze wedstrijdsecretaris. Voor wedstrijden buiten de eigen vereniging krijg je dan ook een speciaal trainingsjasje en embleem voor op je judopak.

Over ons

Bij Judo Vianen gaat  het vooral om de sportieve en (sociaal) vormende elementen van judo. Daarnaast is er veel aandacht voor het plezier dat de judoka’s met elkaar kunnen hebben.

Ieder jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor onze leden buiten de standaard lessen. Afgelopen jaren hebben we onder andere kerstontbijt, zwemmen, judokamp, sinterklaas toernooi en verschillende andere toernooien georganiseerd.

Lees meer >

JBN-keurmerk- correct (zonder jaartal

Locatie dojo