Busen kata stage bij Bliemer Arashi Sport

Zaterdag 23 april; Hans Brander, Sandra  Bax en Coen Versluis zijn onderweg naar de Busen Kata Stage in Oosterhout (richting Breda). Deze stage, specifiek voor onze stijl judo, werd georganiseerd door Rinus Bliemer (6e Dan judo) bij Bliemer Arashi Sport.

Sinds wij de laatste tijd meer aandacht besteden aan technisch judo én er fanatiek getraind wordt voor nieuwe dangraden, kwam deze stage als geroepen. Coen en Sandra trainen veel samen, ook voor hun komende dan-examens, dus ook deze stage hebben zij samen gevolgd, Hans ging voor een kata wat specifiek voor hogere dangraden vereist is.

Deze stage werd gegeven door 5 docenten met minimaal de 5e Dangraad en wat hebben we veel geleerd in twee uur tijd. Na de training gingen we vol met informatie terug naar Vianen. Wij zijn er de volgende keer zeker weer bij!

FB_IMG_1461775115391 FB_IMG_1461775082179

Wat is een judo-kata?

Kata is een stijlvorm om technieken binnen het judo te trainen, demonstreren en eigen te maken. Met de kata kan je het judo verder bestuderen en het zien als een krijgskunst. De kata binnen het Nederlandse judo vallen onder twee stijlen: Busen en Kodokan. JudoVianen traint volgens het Busen Judo, welke een meer traditionele en effectieve vorm van judo beoefenen is. Binnen de Kodokan zijn alle kata voorzien van regels en vaste vormen, binnen de Busen is er maar één boek en geen 100% vaste regels, maar gaat het om het tonen van de essentie van een worp en het gebruik maken van de energie van je partner (ook wel uke genoemd binnen het judo).

Kata is een verplicht onderdeel voor je dan-examen (tenzij je wedstrijdpunten verzamelt, dan kan je vrijstelling krijgen voor een deel). Coen heeft in december 3 series van het Nage-No-Kata gedemonstreerd zoals te zien is in onderstaande video: