Gastles Kobudo door Arnold Moerland

Op woensdag 11 december j.l. heeft Arnold Moerland een gastles Kobudo gegeven aan de Jiu-Jitsuka’s van JudoVianen. In een les van een uur hebben we de eerste stappen geleerd in de oude Japanse vechtstijl met houten oefenzwaarden, waar de oorsprong ligt bij de oude Japanse School: Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu.

Bokken
Bokken – oefenzwaard

Deze les begon met uitleg van de Kobudo sport, en dat deze les met houten Bokken getraind ging worden (een houten oefenzwaard). De les werd afgetrapt met de basisbeginselen van de vechtsport.

De kunst van het staan en slaan

De eerste oefening was de uitleg hoe er met een zwaard aangevallen moet worden. Hier komt meer bij kijken dan zomaar een slagbeweging maken. De houding van het lichaam en plaatsing van de voeten is erg belangrijk bij een goede aanval.

Nadat de slag (shomen) naar het hoofd goed getraind was, konden we beginnen aan de eerste ‘verdediging’ (geashi-men). Hierbij de uitleg gehad dat van verdediging niet echt sprake is in de sport, maar dat dit de eerste voorbereiding is voor een tegenaanval.

Duo’s in beweging

Zodra deze beweging goed geoefend was, brak de tijd aan om beide bewegingen te combineren. In tweetallen kon de groep nu de aanval en tegenaanval oefenen. De combinatie van beide bleek toch nog moeilijker te zijn dan vooraf gedacht, er waren voor iedereen meer pogingen nodig om een goede aanval of tegenaanval te maken.

Demonstratie Kobudo

Als afsluiting van de les werd er door Arnold Moerland nog een demonstratie van de kunst van het zwaard trekken (iai-jutsu) met een echt vlijmscherpe katana. In enkele bewegingen wordt het zwaard getrokken, een aanval geplaatst, het zwaard schoon geslagen en weer in de schede terug geplaatst.

Vervolg

Iedereen heeft erg genoten en we danken Arnold voor zijn tijd en energie om deze les Kobudo te geven. Als het mogelijk is willen we in de toekomst vaker dit soort thema lessen aanbieden.

[shashin type=”album” id=”9″ size=”medium” crop=”y” columns=”max” caption=”y” order=”date” position=”center”]