Het is de Week van het Veilig Sportklimaat

Van 15 tot en met 20 oktober is het bij Judo Vianen de Week van het Veilig Sportklimaat. Tijdens deze week leggen zij extra de focus op het prettig samen sporten. “Wij dragen hiermee onze identiteit uit, wij staan voor een veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn.” aldus Sandra Bax, trainster bij Judo Vianen. “In de lessen besteden we hier standaard de nodige aandacht aan, dit komt voort uit de Morele Code die binnen het judo wordt gebruikt. Tijdens deze themaweek gaan we hier extra mee aan de slag.” 

“Wij staan voor een veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn.”

Deze Morele Code bevat acht punten waar een judoka naar moet handelen en welke één-op-één in het dagelijks leven zijn over te nemen, dit zijn Beleefdheid, Moed, Oprechtheid, Eer, Bescheidenheid, Respect, Zelfbeheersing en Vriendschap. “Ieder jaar focussen we op twee van deze acht punten. Onze kick-off draait om Beleefdheid en Respect.”

“De judosport is een gemengde sport, waarin iedereen met elkaar kan trainen. Hierin is het belangrijk dat iedereen zich thuis, en vooral, veilig voelt op de mat. Wanneer je je veilig voelt heb je de ruimte tot leren, kan je fouten maken en word je geholpen en uitgedaagd waar nodig.” 

Regenboogband

In de themaweek dragen alle leden en trainers een Regenboogband. Even geen verschil in graduatie door de kleuren banden en slippen, waardoor iedereen gelijk is. Het gebruik van het symbool regenboog is speciaal gekozen voor deze week die staat voor veiligheid en inclusiviteit. 

Hoe wordt het sportklimaat bij Judo Vianen ervaren?

“Het fijne aan het sportklimaat van Judo Vianen is dat je je, naast je eigen doelen en training, nergens zorgen over hoeft te maken. Judo is een sport waarbij je al je concentratie en kracht moet geven, als je even niet oplet, lig je op de grond. Om die concentratie en kracht te kunnen geven heb je zo min mogelijk afleiding nodig, door de sfeer die er bij ons is hoef je ook met niets anders bezig te zijn dan met judo.” zegt Lynn (15), die sinds 2021 bij Judo Vianen traint. “Voor mij is dit sportklimaat zo belangrijk, omdat ik me wil focussen op mijn sport en niet met of wat ik doe er wel goed uitziet of wat mensen van me vinden. Judo is juist een plek waar ik mij daar geen zorgen over hoef te maken.”

“Judo is juist een plek waar ik mij daar geen zorgen over hoef te maken.”

Middels deze lessen hoopt Judo Vianen niet alleen hun eigen leden, maar ook anderen binnen en buiten de club, te inspireren dat een Veilig Sportklimaat van levensbelang is.