Veilig Sportklimaat

In oktober/november is bij Judo Vianen de Week van het Veilig Sportklimaat. Tijdens deze week leggen we extra focus op het prettig samen sporten. 

Wij dragen hiermee onze identiteit uit, wij staan voor een veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn. In de lessen besteden we hier standaard de nodige aandacht aan, dit komt voort uit de Morele Code die binnen het judo wordt gebruikt, tijdens deze themaweek gaan we hier extra mee aan de slag.

“Wij staan voor een veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn.”

Deze Morele Code bevat acht punten waar een judoka naar moet handelen en welke één-op-één in het dagelijks leven zijn over te nemen, dit zijn Beleefdheid, Moed, Oprechtheid, Eer, Bescheidenheid, Respect, Zelfbeheersing en Vriendschap. Ieder jaar focussen we op twee van deze acht punten. 

Onze kick-off in 2022 draait om Beleefdheid en Respect.

De judosport is een gemengde sport, waarin iedereen met elkaar kan trainen. Hierin is het belangrijk dat iedereen zich thuis, en vooral, veilig voelt op de mat. Wanneer je je veilig voelt heb je de ruimte tot leren, kan je fouten maken en word je geholpen en uitgedaagd waar nodig.

Regenboogband

In de themaweek dragen alle leden en trainers een Regenboogband. Even geen verschil in graduatie door de kleuren banden en slippen, waardoor iedereen gelijk is. Het gebruik van het symbool regenboog is speciaal gekozen voor deze week die staat voor veiligheid en inclusiviteit. 

Hoe is het sportklimaat bij Judo Vianen?

Lynn (15): “Het fijne aan het sportklimaat van Judo Vianen is dat je je, naast je eigen doelen en training, nergens zorgen over hoeft te maken. Judo is een sport waarbij je al je concentratie en kracht moet geven, als je even niet oplet, lig je op de grond. Om die concentratie en kracht te kunnen geven heb je zo min mogelijk afleiding nodig, door de sfeer die er bij ons is hoef je ook met niets anders bezig te zijn dan met judo. Voor mij is dit sportklimaat zo belangrijk, omdat ik me wil focussen op mijn sport en niet met of wat ik doe er wel goed uitziet of wat mensen van me vinden. Judo is juist een plek waar ik mij daar geen zorgen over hoef te maken.

“Judo is juist een plek waar ik mij geen zorgen hoef te maken over wat mensen van mij vinden.” 

Middels deze lessen hoopt Judo Vianen niet alleen hun eigen leden, maar ook anderen binnen en buiten de club, te inspireren dat een Veilig Sportklimaat van levensbelang is. 

Over ons

Bij Judo Vianen gaat  het vooral om de sportieve en (sociaal) vormende elementen van judo. Daarnaast is er veel aandacht voor het plezier dat de judoka’s met elkaar kunnen hebben.

Ieder jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor onze leden buiten de standaard lessen. Afgelopen jaren hebben we onder andere kerstontbijt, zwemmen, judokamp, sinterklaas toernooi en verschillende andere toernooien georganiseerd.

Lees meer >

JBN-keurmerk- correct (zonder jaartal

Locatie dojo