Historie van Judo Vianen

Hoe was het vroeger?

Judo Vianen is een vereniging met meer dan 50 jaar historie die net als elke andere organisatie haar hoogte- en dieptepunten kent. In 1962 startte het judo in Vianen onder leiding van Henny Schouten. In 1968 sloot de vereniging zich aan bij de toenmalige omni-vereniging ASV’68 .

Na het vertrek van Henny werd de leiding overgenomen door John Vonk, afkomstig van de topclub Kenamju (Cor van der Geest). De vereniging kende in de jaren ‘80 vele successen op wedstrijdgebied. Als gevolg van verschillende omstandigheden liep de wedstrijddeelname eind jaren ’80 terug en besloot ook John een stap terug te doen. Enkele judoka’s gingen op eigen benen verder onder de naam Hantei (later Sport & Bewegen) en wedstrijdjudoka’s Hans Brander en Marcel Houtzager namen binnen Judo Vianen het stokje van John over. De vereniging maakte vervolgens weer een enorme bloei door op organisatie- en wedstrijdgebied. 1997 was een dieptepunt vanwege het plotselinge overlijden van John als gevolg van een verkeersongeval.

Na het vertrek van Marcel, die zich met Top Judo Utrecht meer ging richten op louter wedstrijdjudo, besloot Hans na enige overweging bij Judo Vianen te blijven. Door een reorganisatie binnen de vereniging kon de continuïteit worden gehandhaafd.

En nu?

Het huidige Judo Vianen is weliswaar kleiner dan voorheen, maar wordt nog steeds gevormd en gerund door een club enthousiaste mensen in de leeftijd van 4 tot 66 jaar, die met veel plezier zowel judo, als jiujitsu beoefenen. De vereniging kenmerkt zich o.a. door aandacht voor wedstrijden, alhoewel dit niet meer het hoofddoel is zoals in de jaren ‘90 en begin 2000. Wedstrijden maken nu onderdeel uit van het algemene doel: vorming door training met behulp van judo en/of jiujitsu.

Gedurende het seizoen worden er regelmatige diverse themaweken georganiseerd die het algemene doel ondersteunen. Het clubgevoel speelt daarbij een belangrijke rol. De vereniging is van en voor leden en draait dus louter en alleen op vrijwilligers. Uiteraard moet het judo en/of jiujitsu je interesse hebben, maar je kunt natuurlijk altijd binnen lopen en meedoen (de eerste twee keer zonder kosten). Probeer het gerust eens, al is het maar voor een enkele keer.

We zijn verder te vinden op www.judovianen.nl en ook op YouTube staan diverse filmpjes van Judo Vianen.

Over ons

Bij Judo Vianen gaat  het vooral om de sportieve en (sociaal) vormende elementen van judo. Daarnaast is er veel aandacht voor het plezier dat de judoka’s met elkaar kunnen hebben.

Ieder jaar worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor onze leden buiten de standaard lessen. Afgelopen jaren hebben we onder andere kerstontbijt, zwemmen, judokamp, sinterklaas toernooi en verschillende andere toernooien georganiseerd.

Lees meer >

JBN-keurmerk- correct (zonder jaartal

Locatie dojo