Broers van Hunnik winnen zilver op het judo ne-waza toernooi

Zaterdag 20 juni reisde een delegatie van 5 judoka’s van Judo Vianen weer af naar Ede waar het judo – ne-waza toernooi wordt gehouden. Het ne-waza judo heeft wat andere spelregels dan een normale judowedstrijd. Het grootste verschil is dat de wedstrijd grotendeels op de grond wordt uitgevochten. Uit ervaring blijkt dat dit een zeer intensieve competitieve judovorm is. En mag dan ook bijna geen moment worden verdedigd aangezien dit een straf kan opleveren.

De judoka’s van Judo Vianen hadden nagenoeg allemaal veel ervaring met het ne-waza judo. Alle judoka’s waren zeer tevreden over het verloop al uitte zich dat niet altijd in eremetaal.

Lars Lammen begon als eerste en wist van zijn drie wedstrijden één te winnen. Lars zat in een zware poule en moest hard knokken wat hij tot aan het einde toe deed. Toch was dat helaas niet voldoende voor een prijs maar had wel een voldaan gevoel aan de wedstrijden overgehouden.

Quinten Dekker had nog geen ervaring met dit type toernooien en kwam tegenover zeer ervaren grond vechters. Toch deerde Quinten dat niet aangezien hij dit toernooi tevens als een leermoment zag. Een paar maal toe kwam Quinten in een armklem en moest toch aftikken. Enigszins gehavend startte hij zijn laatste wedstrijd en wist deze toch binnen enkele seconden met twee ipoons (punten) te winnen. Dit was niet genoeg voor een prijs.

Sam Pijper had al ervaring in deze wedstrijden maar had in tegenstelling tot zijn vorige deelname een zware dobber aan één van zijn tegenstanders . Hoe hard hij ook probeerde hij kwam niet toe aan een score en verloor daardoor een wedstrijd. Zijn eerste partij ging hem daarentegen gemakkelijk af en won met twee maal een ippon. Helaas moest ook Sam het zonder prijs stellen.

Jeroen van Hunnik die in een voorgaande deelname het zonder prijs moest stellen dacht daar deze keer anders over en wist keer op keer zijn wedstrijden te winnen. In enkele wedstrijden wist hij met twee houdgrepen de wedstrijd voortijdig te beslissen in zijn voordeel. Jeroen kwam vervolgens in de finale. Deze verliep toch moeilijker dan verwacht en belande in een houdgreep waar hij niet meer uitkwam en verloor. Toch was de altijd opgewekte Jeroen zeer tevreden met een tweede plaats.

Jeroen van Hunnik 2de ne-waza (1)

Als laatste startte Jeroen zijn broer Ton van Hunnik . Ook Ton had al veel ervaring in deze toernooien en won al diverse malen prijs. Zijn eerste partij won hij flitsend door te scoren met een worp en vervolgens met een houdgreep. Dit lukte hem daarna nog deels twee keer. De derde wedstrijd was toch een maatje te groot voor Ton en verloor met twee houdgrepen. De kruisfinale waar Ton in terecht kwam sloot hij mooi af door direct te scoren met een worp en vervolgens met twee maal met een houdgreep. Ton was dan ook in zijn nopjes met weer een prijs, dit maal het zilver, op dit toernooi mee naar huis te nemen.

Ton van Hunnik 2de ne-waza (2)