Debuut Judo Vianen aan Ne-waza toernooi

nieuwsimg_236_1Afgelopen zaterdag nam Judo Vianen met een aantal jeugdige deelnemers voor het eerst deel aan een ne-waza toernooi. In tegenstelling tot een normale judowedstrijd wordt er wel staand begonnen maar wordt de wedstrijd verder alleen op de grond uitgevochten. Verdedigen is er niet bij want dan ontvangt men direct een straf. Trainer Hans Brander was in het verleden al meer georiënteerd op het ne-waza( grondjudo) maar door deelname aan diverse lerarenstages gaf hij aan mee te willen participeren in het opzetten van dit vergeten stukje wedstrijdjudo. Judogrootheden als Chris de Korte (trainer Mark Huizinga) en Edgar Kruyning (budo autoriteit) denken hierin mee.

Voor de judoka’s was het dus de eerste keer en was het even wennen aan deze nieuwe stijl van judo. Echter de jongens hadden het spel snel door aangezien er veel aandacht aan het aanvallende grondjudo wordt besteed binnen Judo Vianen. Bij mij mogen ze al niet meer op de buik verdedigen binnen de les volgens Hans wat nog volop wordt gedaan bij wedstrijden in het algemeen.

Sam Pijper beet de  spits af en wist zich continue weer uit benarde posities te bevrijden om vervolgen weer in de aanval te gaan en won het brons. Emin Mahdad moest in de eerste wedstrijd even wennen aan de nieuwe judostijl maar paste zich snel aan en won vele partijen wat resulteerde in een derde plaats.  Roan Visser wist zo goed als alle partijen te winnen met 2 ippons. In tegenstelling tot het normale judo waar je maar één ippon kan halen waarbij de wedstrijd ten einde is moet je bij het ne-waza judo 2 ippons behalen.  Roan werd beloond met een eerste plaats. Ook Nick Brouwer die na enige afwezigheid weer de mat betrad won alle wedstrijden en kreeg ook het goud omgehangen. Ton van Hunnik gaf aan erg gemotiveerd te zijn en ging constant in de aanval won nagenoeg alle wedstrijden wat uiteindelijk resulteerde in het zilver.

In het nieuwe seizoen zal ook Judo Vianen het ne-waza toernooi implementeren in zijn bestaande clubrandori toernooien. De wens is om daarna weer naar buiten te treden met een klein ne-waza toernooi voor de omliggende verenigingen.