Grote opkomst bij het instaptoernooi op 8 oktober

Instaptoernooi8okt16

Als er nog foto’s zijn gemaakt die in het album van dit instaptoernooi mogen, kan je ze mailen of appen naar Sandra Bax.

Het eerste instaptoernooi van dit seizoen was afgelopen zaterdag. Voor het eerst in een paar jaar tijd hadden we een hele grote groep judoka’s die hier naartoe gingen. Van de 15 judoka’s waren er 11 (!) die voor de eerste keer buiten de vereniging naar een toernooi gingen.

Meedoen is belangrijker dan winnen, het gaat om de ervaring die ze daar opdoen: het judoën met kinderen die ze niet kennen, échte JBN scheidsrechters die er zijn om jou te helpen en uitproberen wat je in de lessen hebt geleerd.

Start van de dag

Ruben Grijpma, Sven Jansen, Dani Pouw, Caithlyn Remkes, Stan van der Rijst en Kayan Schrijer startten als eersten deze dag. Voor Caithlyn en Dani was het niet de eerste keer en konden zo de anderen meenemen en helpen hoe het werkt bij een toernooitje. Bij hen beiden zagen we een duidelijk verschil met het vorige instaptoernooi, ze zijn gevarieerder bezig geweest en hebben veel technieken uitgeprobeerd. Hetzelfde geldt voor de andere mannen, goede inzet en divers judo.

Tweede groep

In de tweede groep zaten Len Heijkamp, Sarah Poort en Tom van Wijk. Voor alle drie de eerste keer op een instaptoernooi. Len en Sarah zaten in dezelfde poule en kwamen daardoor tegen elkaar te judoën. Mooi om te zien dat die wedstrijd er anders uitzag dan tegen de ‘onbekende’ kinderen, ze gingen er vol in. Tom wist in zijn mat de uitdaging goed aan te gaan, soms mist hij die uitdaging in zijn eigen groep, maar hier kon hij écht aan de bak wat zich uitte in geweldig judo.

Groep 3 en 4 samen

Inmiddels waren de eerste twee groepen zo ver uitgelopen dat de laatste twee groepen werden samengevoegd, dat zorgde heel even voor verwarring, maar werd heel snel opgelost.

Juan Pouw, Puk den Hartog, Bernd van Herpen, Lars Leijenaar, Tim van ’t Slot en Guus Snippenberg konden eindelijk aan de slag. Het was wat langer wachten dan verwacht, maar ze mochten de mat op. Voor Tim en Juan was dit niet de eerste keer op een toernooi en dat zag je aan hun inzet. Ze gingen er helemaal voor en wisten hun judo prima toe te passen, ze hebben de nodige punten richting hun volgende oorkonde binnen kunnen slepen.

Nieuwe regel

Voor de anderen was het even wennen, maar ondanks de spanning en zenuwen wisten ze zich staande te houden. Sinds dit seizoen mag grijpen om de nek/schouders helemaal niet meer onder de 12 jaar, voorheen werd het vastpakken van de schouder voorbij de nek nog toegestaan, maar ook dat wordt niet meer getolereerd. Wat bij de ervaren judoka’s voor regelmatig stoppen van de wedstrijd en uitleggen van de regels betekende. Hierdoor telden sommige worpen die voorheen voor winst doorgingen, helemaal niet, waardoor de wedstrijd hervat kon worden. In de laatste groep was dit vooral aan de orde, wat soms voor onduidelijkheid zorgde bij de judoka’s.

Actief judo

Deze keer werden er net geen oorkondes behaald (welke je per 50 punten ontvangt, net als bij onze eigen toernooitjes), we hebben wel erg leuk en vooral gevarieerd judo gezien. Werkte de ene worp niet? Dan werd meteen de volgende geprobeerd, ook op de grond waar niet veel tijd gegeven wordt, werd veel leuk en actief judo getoond zonder overdreven verdedigen.

De coaches en trainers hebben genoten van jullie inzet en wij weten nu waar we extra aandacht aan gaan geven in de les. Het volgende instaptoernooi is op zaterdag 17 december, wederom in Culemborg. Tot dan?