Judoka pakken medailles op ne-waza toernooi

Nick en Ton prijswinnaars ne-waza Ermelo
Nick en Ton prijswinnaars ne-waza toernooi Ermelo

Judo Vianen nam weer deel aan het ne-waza toernooi in Sporthal Triade in Ermelo. In totaal reisden 7 judoka’s af om te strijden in dit nieuw type toernooi waarvan de regels nog in ontwikkeling zijn. Het ne-waza of met andere woorden het grondgevecht in het judo blijkt over het algemeen een onderdeel te zijn wat in het huidige wedstrijdjudo weinig aandacht krijgt. In dit specifieke ne-waza toernooi, waar judo grootmeesters als Edgar Kruyning  en  Chris deKorte zich mee bemoeien, speelt het overgrote deel zich op de grond af. Volgens Hans Brander krijgt het grondgevecht steeds meer aandacht in alle soorten gevechtssporten die juist van elkaar leren. Judo Vianen sluit zich aan bij deze ontwikkeling.

Als eerste starten Jeroen van Hunnik , Emin Mahdad en Sam Pijper. Sam had regelmatig wat last van blessures maar wist zich constant te focussen om uiteindelijk het hele toernooi uit te spelen maar helaas zonder resultaat. Ook Jeroen moest het doen zonder prijs maar wist tijdens het toermooi wel met een mooie overname te scoren.

Emin Mahdad wist al zijn wedstrijden te winnen met 2 maal ippon, wat in tegenstelling tot een normale judowedstrijd nodig is. Tijdens de finale wist Emin perfect een kanteltechniek van de tegenstander over te nemen naar een houdgreep waarvoor hij de eerste plaats verdiende.

Lars Lammen had wat moeite met zijn tegenstanders en wist ondanks zijn diverse goede aanvallende acties niet tot een score te komen. ’s Middags was de laatste groep aan de beurt waarbij ook verwurgingen waren toegestaan. Nick Brouwer wist goed zijn mannetje  te staan waarbij de scores vaak gelijk op gingen. Nick kon uiteindelijk zijn bronzen medailles in ontvangst nemen. Laurens Buyserd kwam tijdens een wedstrijd in een verwurging te liggen waar hij even last van had maar wist die vervolgens later zelf goed toe te passen. Roan Visser wist ondanks zijn inzet en continue aanvallen geen voldoende scores te maken. Zowel Roan als Laurens hadden helaas geen prijs. Ton van Hunnik wist tijdens vele wedstrijden telkens uit diverse houdgrepen en verwurgingen te ontsnappen om vervolgens zijn tegenstander over te nemen naar een houdgreep. Zijn inzet werd beloond met een zilveren plak. Judo Vianen neemt in mei weer deel aan deze ne-waza wedstrijden.