NK -18 Judo 2024 – De verrassing van Lynn

Door: Lynn

Na om half 6 te zijn opgestaan en alles ingepakt te hebben, gingen Coen, Sandra, Dimitri, Sarah en de rest van mijn publiek op zaterdag 17 februari, na twee weken wachten, eindelijk met mij naar Den Haag voor het Nederlands Kampioenschap -18.

De weging achter de rug, nog snel even mijn haar invlechten en door naar de warming up. Samen met de meiden van Top Judo Utrecht warmdraaien hielp goed tegen de wedstrijd zenuwen, even inzetten en de nodige lol tussendoor was de perfecte afleiding zo vlak voor zo’n groot toernooi. Na de minuut stilte voor Chris de Korte, die ik onwetend op de wc heb besteed, begonnen de eerste wedstrijden. 

Eerste wedstrijd

Mijn eerste wedstrijd mocht ik spelen in mijn blauwe pak, dat je voor dit toernooi verplicht moest hebben. Na een tijdje blokkeren van de worpen van de tegenstander had zij uiteindelijk toch net te goed vast en kreeg ik een waza-ari tegen met een sode-tsurikomi-goshi, die af werd gemaakt met een verwurging. Eerste wedstrijd verloren, maar zeker niet ontevreden over mijn eerste partij [op een NK]. 

Tweede wedstrijd, winst!

De tweede wedstrijd verliep een stuk beter. Ik had het gevoel dat ik meer kon aanvallen dan alleen maar verdedigen zoals in de eerste partij. Na door een mislukte worp toch op de grond te eindigen maakte ik een kanteltechniek en lag ik opeens bovenop mijn tegenstander met een houdgreep vast. 20 seconden later had ik de partij gewonnen met een ippon. Blij, maar vooral ook heel verrast, rende ik terug naar Coen langs de rand van de mat, die net zo verbaasd en blij leek te zijn. 

Tevreden gevoel

Niet heel veel later moest ik op voor mijn laatste partij, die best snel ook alweer voorbij was. Een waza-ari tegen een uchi-mata, opgevolgd door een houdgreep. Hier was het NK voor mij klaar. Zeer tevreden ging ik na het kijken van wat andere partijen weer naar huis, verbaasd dat ik überhaupt één partij had gewonnen. Ontevreden over de andere partijen was ik ook zeker niet. Een dag om niet snel te vergeten dus.


Door: Coen

Zaterdagochtend, in plaats van lesgeven, mocht ik aantreden als coach voor Lynn op haar eerste NK -18. Na een zeer succesvol Districtskampioenschap (2 partijen gewonnen, 1 verloren) had zij zich gekwalificeerd en 2 weken later is daar dan het NK -18 in Den Haag!

Spanning

Niet alleen voor Lynn maar ook voor mij een spannende dag, ik heb intussen een aantal judoka’s van Judo Vianen kunnen begeleiden maar een NK is toch een nieuwe ervaring, ook voor mij. Na de coach briefing waar de aandachtspunten voor de wedstrijden werden besproken was het tijd voor de warming up en het uitzoeken tegen wie de eerste partij gespeeld moest worden. Dit toernooi werkt met een afvalsysteem dus je weet alleen tegen wie je de eerste partij speelt, de rest was nog even afwachten.

Mooi debuut

Lynn heeft echt een geweldig paar wedstrijden gespeeld (zie ook haar tekst), na een eerste verloren partij had zij zich er helemaal weer klaar voor gemaakt om de tweede partij te knallen. Na een paar aanvallen lukte het om een houdgreep vast te pakken en 20 seconden later stond er een ippon op het scorebord! Echt een top prestatie, stiekem ben ik er zelf wel een beetje jaloers op. De laatste partij werd ze helaas overrompeld, en eindigde met een houdgreep waar ze helaas niet uit kon komen.

Ik vond het een top dag, op naar de volgende wedstrijden!