Op de grond met het 5e Brander Ne-waza toernooi

Na ruim twee jaar weer een normaal toernooi binnen de eigen vereniging. Zaterdag 9 april was het tijd voor het ne-waza toernooi voor judoka van 6 t/m 14 jaar. 

Om 8:00 uur verzamelde de eerste vrijwilligers zich al om te starten met de opbouw van de matten en tribunes. Richting 9:00 druppelde langzaam alle deelnemende judoka’s en een verslapen vrijwilliger binnen. De jongste judoka’s nog best zenuwachtig, de ouderen heel zelfverzekerd. Met een opkomst van 34 judoka’s was het een grote groep, super! 

Na een introductie en uitleg werd er gestart met een gezamenlijke warming up. Eenmaal warm was het tijd om de indelingen bekend te maken en poules te verdelen. Met 8 poules verdeeld over twee matten kon de strijd in het ne-waza beginnen.

Op de grond!

Het ne-waza toernooi start staand waarbij de ene judoka de ander probeert te werpen. Eenmaal op de grond gaat het gevecht verder op de grond. Er wordt dan niet meer staand gejudood. Tijdens de vele partijen was het mooi om te zien dat er, ondanks de strijd, veel genoten werd van het spel.

Wederzijds respect was er ook, dit zagen we goed terug bij de oudste deelnemers waarbij “verstrengelen – kortweg verwurgingen” mochten worden toegepast. Ook voor sommige judoka’s was het nieuw dat er een scheidsrechter bij was en die soms wat riep. Gelukkig hadden ze in de les al geoefend zodat ze niet teveel afgeleid waren maar lekker doorgingen met hun partij. 

Na ruim anderhalf uur strijd, mooie kanteltechnieken, houdgrepen en worpen waren alle partijen klaar en was het tijd voor een afrondend spelletje, iets wat jong en oud nog steeds leuk vinden om te doen. Het viel wel op dat zeker de oudere judoka’s het moesten ontgelden. 5 tegen 1 was vrij normaal. We hadden geen medelijden met ze hoor..

Puntje meer of minder?

Tijdens alle partijen worden punten verzameld welke we intern bijhouden. Bij elke 50 punten verdiend een judoka een oorkonde. Heb je eenmaal 500 punten verdiend dan krijg de judoka een bokaal. Ruben Grijpma passeerde met dit ne-waza toernooi de grens van 500 punten! Een hele prestatie!

De volgende judoka’s hebben een oorkonde verdiend:

  • Lars H. – 50 punten
  • Jade van E. – 50 punten
  • Bas A. – 50 punten
  • Stijn G. – 150 punten
  • Jens R. – 250 punten
  • Stan van der R. – 300 punten
  • Ruben G.- 500 punten