Punten scoren bij ne-waza randoritoernooi

DSC05833Zaterdag 2 april was de kick off van het judo-randoritoernooi met als wedstrijdvorm ‘ne-waza’ (grondtechnieken). Dit betekent dat – in tegenstelling tot een reguliere judowedstrijd – de wedstrijd zich grotendeels op de grond afspeelt. Daarnaast geldt er een aparte puntentelling en zijn nu technieken toegestaan die in het verleden in het reguliere judo niet meer waren toegestaan. Tevens zijn verwurgingen al vanaf 8 jaar toegestaan. Ook worden – in tegenstelling tot het gebruikelijke judo – straffen op de grond gegeven als de deelnemers te lang verdedigen.

Judo Vianen besteedt relatief veel aandacht aan het grondjudo dat vaak een ondergeschoven kindje is in de reguliere judowedstrijden. Het ne-waza-judo, dat geen officiële wedstrijdvorm is, voorziet in deze behoefte.

Tijdens het randoritoernooi was de ochtend verdeeld in twee groepen. Er werd gestart met een uitleg van het ne-waza voor de toeschouwers. Dit werd in beeld gebracht door een aantal ervaren judoka’s met daarbij een mondelinge toelichting door één van de trainers. Ook nu weer konden de deelnemende judoka’s hun puntenaantal verder uitbouwen om zodoende in aanmerking te komen voor een oorkonde. Elke poule mocht hun eigen naam bedenken voor hun groep.

DSC05846

Het randoritoernooi is bedoeld om de startende judoka in een vertrouwde omgeving wedstrijdervaring te laten opdoen. In de eerste groep moesten de judoka’s vaak nog even op weg worden geholpen met het verloop van de wedstrijd, maar de inzet was er niet minder om. Ook voor de scheidsrechters en scorebordmedewerkers was het soms echter even wennen aan de ne-waza-wedstrijdvorm.  Er werd continue op de grond aangevallen en nagenoeg niet één judoka nam een verdedigende houding aan door bijvoorbeeld op de buik te gaan liggen, wat vaak wel te zien is bij de normale judowedstrijden. Soms was het nog wel zoeken naar de beste aanvalstechnieken om de tegenstander succesvol te kantelen.

DSC05827In de tweede groep was het duidelijk te zien dat de judoka’s in de leeftijd van 8-14 jaar een stuk ervarener waren, want hun tempo lag zeer hoog. Er werd ook regelmatig  gewonnen door ‘submission’ (overgave) vanwege bijvoorbeeld een verwurging, waardoor de tegenstander aftikt. In vergelijking tot de eerste groep gingen de judoka’s in deze groep al snel naar de grond, soms door het pakken van de benen, wat in de gebruikelijke   judowedstrijd niet meer is toegestaan. Het was mooi om te zien dat veel geoefende technieken goed uit de verf kwamen.

Na afloop van het toernooi bleek Ton van Hunnik met zijn puntenaantal van 600 punten (totaal van alle toernooien) nog steeds op eenzame hoogte te staan. De judoka die de meeste punten als wedstrijdstarter heeft behaald, is Len Heijkamp: hij had direct al 40 punten te pakken. Als beginner wist hij al zijn wedstrijden te winnen. De judoka die de meeste punten tijdens dit toernooi wist te behalen, was Ruben Grijpma: hij wist met zijn judo maar liefst 50 punten aan zijn totaal bij te schrijven.

Al met al wat het een succesvolle start van deze nieuwe wedstrijdvorm. Het ne-waza krijgt zeker een jaarlijks vervolg met uiteindelijk als doel om ook andere verenigingen uit te nodigen.

De volgende oorkondes werden uitgereikt in de door de deelnemers zelf bedachte naam van hun poule:

Spongebobs:
Juan Pouw (100), Tara van ’t Slot (50)

Euroknallers:
Senna Edwards (100), Rebecca Visser (150)

Kaashazen:
Lars Lammen (250)

Banaanshake:
Arco de Leeuw (250), Roos Spitse (150)

Vetje Vlees:
Sven Neele (300)

Rock ‘n’ Roll-groep:
David Ridderhof (50)

Superman-judo:
Ruben Grijpma (50)

Bekijk hier alle foto’s van het toernooi.