Roze, roze en nog meer roze!

De dag begon vroeg op zaterdag 1 februari 2020, het was de dag van de 4e Deborah Gravenstijn Classic: het grootste gratis meisjes-judotoernooi van Nederland. In totaal zouden een 750 meisjes tussen de 4 en 12 jaar oud die dag naar Sporthal de Wilgenring in Rotterdam komen. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Engeland en Schotland.

De eerste groep kon vanaf 8.30 uur aanmelden, dus stonden Coen en Sandra vroeg op om op tijd in Rotterdam te staan om alle dames van Judo Vianen deze dag te begeleiden. Chiara zou als enige van ons in de eerste sessie judoën, in de eerste sessie stonden meisjes uit geboortejaren 2015, 2014 en 2013 op de mat.

Elke sessie begon in het donker, elke judoclub die judoka’s had aangemeld had een eigen bordje waarmee hun deelnemers werden voorgesteld aan het publiek, zodra ze onder de ballonnenboog door de mat op liepen. Na de voorstelronde was het tijd om warm te worden en een clinic te krijgen van Deborah. Na flink wat swingen, springen en judoën konden de randori wedstrijden beginnen.

Chiara zat in een poule van 4 en wist al haar partijen met winst af te sluiten door gebruik te maken van verschillende worpen en haar favoriete houdgreep, kesa-gatame. Alle partijen winnen en de meeste punten pakken in de poule betekende in de jongste groep dat je met een roze judopak naar huis ging! Chiara was duidelijk heel trots dat ze met dat pak naar huis mocht.

In de tweede sessie waren er vijf dames van Judo Vianen naar Rotterdam gereisd. Sara, Giverney, Mia, Femke en Liz moesten wel wat langer wachten dan verwacht. De eerste groep was een uur (!) uitgelopen. Maar de dames vermaakten zich prima en konden uiteindelijk samen de mat op.

Hoewel geen van hen bij elkaar op een mat zaten en ze verspreid over vijf matten moesten judoën, konden de coaches het goed bijhouden. Vanwege het randori systeem konden alle deelnemers telkens 2 volle minuten judoën zonder de kans dat ze met 10 seconden op de rug liggen en van de mat af moeten.

Er was hierdoor ruimte genoeg om te leren, ontdekken en ervaren. In deze sessie kwam Giverney het dichtst in de buurt van het roze pak, maar omdat er 3 meiden op haar mat hetzelfde puntenaantal hadden moesten er meerdere kruisfinales worden gespeeld, hier haalde ze helaas net niet genoeg punten. Wel top gedaan!

Sarah en Caithlyn kwamen voor de derde sessie naar Rotterdam. Gelukkig had de tweede groep flink wat tijd ingehaald, waardoor er maar een half uur van de uitloop over was gebleven. Na de voorstelronde, de warming-up en de clinic mochten ook deze dames aan de slag. Ook zij zaten niet op dezelfde mat.

Sessie 3 had de meest fanatieke dames, hier was duidelijk te zien dat er wedstrijdjudoka’s mee deden, het ging er soms heftig aan toe. Sarah en Caithlyn hadden beide een pittige poule, maar ondanks dat zagen we de meiden per wedstrijd groeien en meer weerstand bieden aan hun tegenstanders. Caithlyn wist hierdoor zelfs een gelijkspel uit haar laatste partij te halen.

Alle meiden hebben heel erg goed hun best gedaan en zijn stuk voor stuk echte doorzetters! Zelfs als het even niet lekker liep, gingen ze toch door en lieten ze zich niet uit het veld slaan. Dames, dat hebben jullie top gedaan!

En niet vergeten: de komende week willen we die roze band op de mat zien!