Succes in grondgevecht

Zaterdag 21 maart nam Judo Vianen weer deel aan het ne-waza toernooi wat meerdere malen per jaar wordt georganiseerd. Dit judotoernooi kent andere regels dan een reguliere judotoernooi en speelt zich voornamelijk af op de grond. Tevens zijn er meer technieken in vergelijking tot een reguliere  judowedstrijd toegestaan.

Edgar Kruyning, een grote naam binnen de judowereld is betrokken bij de de ontwikkeling van deze wedstrijdvorm. In het huidige judo is het grondgevecht een ondergeschoven kindje terwijl het in de wereld van gevechtskunsten zeer populair is.

20150321_105813

Judo Vianen had een 5 tal deelnemers ingeschreven. Jeroen van Hunnik mocht als  eerst beginnen. Vanwege zijn leeftijd zijn verwurgingen nog verboden. Jeroen begon gelijk goed met een worp en kreeg een ippon. Zijn tegenstander kwam goed terug met een aanval waardoor de wedstrijd gelijk eindigde. Jeroen won op beslissing van de scheidsrechter. De volgende wedstrijd scoorde hij weer, de wedstrijd erop verloor hij helaas. Twee jongens uit zijn poule hadden meer punten gescoord dan Jeroen en vielen daardoor in de prijzen. Jeroen was gelukkig tevreden met zijn overwinningen.

De ronde hierna mochten Lars Lammen en Sam Pijper laten zien wat ze in huis hadden. Lars scoorde flink maar verloor ook een keer. Sam was erg fanatiek wat zich vertaalde in diverse scores. Helaas verloor hij één wedstrijd. Vooral met verwurgingen scoorde Sam veel. Bij de laatste wedstrijd mochten Lars en Sam tegen elkaar. Na een verlenging won Sam. Hierdoor haalde Sam de 2e prijs en Lars de 3e prijs.

Ook Ton van Hunnik begon direct goed met een overname en scoorde zijn eerste ippon in de wedstrijd. Hij besliste de wedstrijd in zijn voordeel met een tweede ippon door een houdgreep. Helaas verloor Ton zijn volgende wedstrijd. In zijn derde wedstrijd scoorde Ton bijna met een offerworp. In de wedstrijd daarna wist hij weer de wedstrijd te winnen met twee ippons en scoorde onder andere met een schouderworp. De laatste explosieve wedstrijd verloor Ton de wedstrijd helaas. Ton was tevreden met een derde plek.

Als laatste was het de beurt aan Nick Brouwer. Nick kon in de eerste wedstrijd niet voorkomen dat hij in een driehoeksverwurging belande. De volgende partij besliste hij met twee ippons door houdgrepen. Verder scoorde Nick bijna met een offerworp. Nick belande in de kruisfinale en moest aantreden tegen de uiteindelijke winaar en verloor op submission .

Coach van Judo Vianen was zeer tevreden aangezien veel getrainde situaties en technieken goed uit de verf  kwamen.  Judo Vianen is zeer gericht op het grondgevecht en is bezig om een dergelijk toernooi zelf op te zetten.